PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Luvassa huippuharvinainen planeettojen kohtaaminen

IKK, 15.4.2002


Taivaan tarkkailijoille on loppukeväällä tarjolla ainutlaatuinen planeettanäytelmä, kun kaikki viisi paljain silmin näkyvää planeettaa ovat lähekkäin iltataivaalla. Yhtä tiiviissä ryhmässä nämä planeetat ovat seuraavan kerran vasta vuosina 2040, 2060 ja 2100 ja tällöinkään ne eivät näy yhtä hyvin kuin nyt.

Koko kevään näkyvissä olleet Jupiter, Saturnus ja Mars ovat jo saaneet iltataivaalle seurakseen Venuksen. Huhtikuun lopulla joukkoon liittyy vielä Merkurius. Tämä viiden planeetan jono tiivistyy niin, että toukokuun 10. ja 15. päivän välillä planeetat ovat vain reilun 30 kulma-asteen sektorissa.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursasta kerrotaan, että planeetat näkyvät illalla matalalla länsiluoteessa. Jupiter on planeetoista ylimpänä ja selvästi erillään muista. Venus on joukon kirkkain ja Saturnuskin näkyy melko selvästi kellertävänä kohteena. Mars on melko himmeä, mutta sen tunnistaa punertavasta väristään.

- Merkurius on joukon vaikein kohde. Sen etsimiseen tarvitaan luultavasti kiikaria, mutta kohteen löydyttyä se on mahdollista nähdä paljain silminkin. Merkurius himmenee melko nopeasti toukokuun 4. päivän jälkeen, joten planeettojen kohtaaminen on parhaiten nähtävissä juuri toukokuun alkupäivinä, Ursasta kerrotaan.

Tapahtumaan liittyy myös useita planeettojen lähiohituksia. Ensimmäisenä Mars kohtaa Saturnuksen toukokuun alkupäivinä. Toukokuun 6. ja 7. päivänä Venus liittyy vielä kolmantena jäsenenä tähän ryhmään. Vastaavanlaista kolmen kirkkaan planeetan kohtaamista joudumme odottamaan kahdeksan vuotta.

Saturnus loittonee pian tästä ryhmästä, mutta Mars ja Venus pysyttelevät yhdessä vielä toukokuun puoliväliin saakka. Lähimpänä toisiaan ne ovat 10.5., jolloin ne näkyvät vain puolen täysikuun mitan päässä toisistaan. Keväisen kohtaamissarjan päättää Venuksen ja Jupiterin lähiohitus 3.6.


Saturnus peittyy Kuun taakse vielä kerran

Talven kuluessa Jupiter ja Saturnus ovat peittyneet pariinkin otteeseen Kuun taakse. Tällä viikolla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Kuu peittää jälleen Saturnuksen. Tämä on planeetan viimeinen havaittavissa oleva peittyminen neljään vuoteen eikä lähiaikoina ole odotettavissa muitakaan kirkkaiden planeettojen peittymisiä.

Kuu on peiton aikaan melko kapea sirppi matalalla länsiluoteisella taivaalla. Saturnus alkaa kadota Kuun pimeän reunan taakse paikkakunnasta riippuen noin klo 23.15-23.30 ja tulee esiin valoisalta reunalta klo 0.10-0.25. Ensimmäisenä tapahtumat näkyvät aivan pohjoisimmassa Suomessa ja viimeisenä Lounais-Suomessa.

Ursalaisten mukaan peittymisvaihetta voi seurata paljain silminkin, mutta pieni kiikari helpottaa seuraamista varsinkin Saturnuksen tullessa esiin Kuun valoisalta reunalta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake