PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Osteoporoosi yleistymässä myös Aasian maissa

FF-IA, 16.4.2002


Osteoporoosi on uusimpien tutkimushavaintojen mukaan yleistymässä myös Aasian maissa. Neljässä Kaukoidän maassa toteutettu tutkimus osoittaa, että lannemurtumien yleisyys on Hongkongissa ja Singaporessa lähes samaa luokkaa kuin Yhdysvaltain valkoihoisella väestöllä.

Tutkimustulokset osoittavat siten virheelliseksi yleisen luulon, että vain runsaasti maitoa juovat kansat sairastuisivat osteoporoosiin.

Aasian osteoporoositutkimus on ensimmäinen laaja tutkimus, jossa kartoitettiin ja verrattiin lannemurtumien yleisyyttä neljässä Aasian maassa: Thaimaassa, Singaporessa, Hongkongissa ja Malesiassa. Jokaisessa maassa laskettiin lannemurtuman vuoksi sairaalaan joutuneiden määrät vuoden ajalta vuosina 1997 ja 1998.

Tutkimuksessa selvisi, että rodulla on vaikutusta osteoporoosin esiintyvyyteen niin maiden välillä kuin sisälläkin. Singaporessa ja Hongkongissa lannemurtumat olivat yleisempiä kuin Malesiassa ja Thaimaassa.

Samoin Singaporen ja Malesian kiinalaisilla sairastuvuus oli malajilaisia yleisempää. Rodun lisäksi tutkijat pitivät elämäntapojen ja ympäristön vaikutusta lannemurtumien esiintyvyyteen todennäköisenä.

Kuten Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös Kaukoidässä iällä on selvä vaikutus osteoporoosin esiintyvyyteen. Murtumariski oli kaksinkertainen 75-vuotiailla 65-vuotiaisiin verrattuna, ja yli 75-vuotiailla riski lannemurtumiin kasvoi moninkertaiseksi.

Kaukoidän osteoporoositutkimuksesta kertoo kansainvälinen lääketieteen alan julkaisu Osteoporosis International.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake