PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Vedystä vaihtoehto perinteisille polttoaineille?

VERKKOTIE-IA, 16.4.2002


Tiedemiehet ovat löytäneet valtavan määrän vetykaasua maan kuoren alta. Löytö voi olla tulevaisuudessa mullistava vaihtoehto fossiilisille polttoaineille, Vancouver Sun kirjoitti maanantaina.

Löytö on hämmästyttänyt energia-asiantuntijat, jotka uskovat, että vetyä voitaisiin tuottaa rajattomasti puhtaaksi polttoaineeksi autoihin, koteihin ja teollisuuden käyttöön.

Hallitukset ympäri maailman ovat kiireisesti etsineet puhtaampia ja turvallisempia vaihtoehtoja perinteisille polttoaineille, kuten hiilelle, bensiinille ja ydinvoimalle.

Energia-asiantuntijat ovat arvioineet, että öljyntuotanto alkaa laskea 10-15 vuoden kuluttua.

Vetykaasua on ylistetty puhtaana polttoaineena, koska se tuottaa palaessaan ainoastaan vettä. Tähän mennessä sen tuotannosta on kuitenkin luovuttu kustannussyistä.

Nyt Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n tiedemiehet ovat löytäneet maan kuoren alta suunnattoman, luonnollisen vetyvaraston.

Tiedemiehet tekivät löytönsä, kun he tutkivat kuinka jotkut bakteerit voivat elää monia kilometrejä maan pinnan alla. Bakteerit, jotka eivät pääse auringon valoon, joutuvat etsimään energiansa jostain muualta, ja tiedemiesten mukaan ne saavat energiansa vedystä.

- Kaksikymmentä kilometriä maan kuoren alla olosuhteet ovat sopivat tuottamaan ehtymättömän määrän vetyä, professori Friedemann Freund kertoi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake