PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

STUK: Solut reagoivat kännyköiden säteilyyn

IKK, 18.4.2002


Säteilyturvakeskuksen (STUK) tutkimuksessa on selvinnyt, että kännykän mikroaaltosäteily voi aiheuttaa väliaikaisia muutoksia soluissa. Löydöksen perusteella ei kuitenkaan voi vielä arvioida kännykkäsäteilyn terveysvaikutuksia.

- Saimme selville, että kännykän säteilylle altistuneet solut tunnistavat säteilyn ja solujen monien proteiinien toiminta muuttuu. Proteiinien tuotanto voi säteilyn vaikutuksesta vähentyä tai lisääntyä, tutkimusryhmän johtaja, tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski kertoo.

Seuraavaksi Leszczynskin mukaan pitää tutkia sitä, voivatko havaitut muutokset vaikuttaa solujen kuolemiseen tai aivojen veriaivoesteeseen, joka estää vieraiden molekyylien pääsyn aivoihin.

Tutkimus selvitti mikroaaltosäteilyn muita kuin lämmön nousuun liittyviä soluvaikutuksia.Tutkimuksen julkaisee ensi viikolla kansainvälinen, Berliinissä ilmestyvä Differentiation-tiedelehti, jota julkaisee International Society for Differentiation.

Säteilyturvakeskuksen tutkimusryhmään kuuluivat Leszczynskin lisäksi Sakari Joenväärä, Jukka Reivinen, Reetta Kuokka, Pia Kontturi ja Hanna Tammio. Tutkimusta rahoittivat STUKin ohella Suomen Akatemia, Teknologian kehittämiskeskus TEKES ja EU:n viidennen puiteohjelman Reflex-projekti.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake