Ikääntyminen asettaa ruualle ja ruokailulle erityisvaatimuksia
FF-IA, 20.4.2002
Ikääntyneelle väestölle sopii periaatteessa sama ruokavalio ja samat ravitsemussuositukset kuin muullekin aikuisväestölle, mutta monet ikääntymiseen tai sairauksiin liittyvät seikat asettavat tarjottavalle ruualle erityisvaatimuksia, toteaa projektisuunnittelija Merja Suominen Vanhustyön keskusliitosta.
Yksi keskeinen iäkkään henkilön ravitsemukseen liittyvä piirre on se, että energian tarve pienenee, mutta ravintoaineita tarvitaan edelleen yhtä paljon tai jopa enemmän kuin aikaisemmin. Tästä syystä ruuan laadun merkitys korostuu. - Sekä ruuan ravitsemuksellisen laadun että miellyttävyyden täytyy olla kohdallaan, että ruoka maistuu ja se myös tulee syödyksi, Suominen painotti puhuessaan Vanhustyön keskusliiton järjestämässä ravitsemusseminaarissa Helsingissä perjantaina. Suolan ja rasvan määrässä voi joustaa
Suomisen mukaan ruuan ravitsemuksellisista tavoitteista kiinni pitäminen ei iäkkäillä henkilöillä ole enää niin keskeistä kuin vielä työiässä. Esimerkiksi suolan ja rasvan määrässä voi jo pikkuisen joustaakin. Pääasia on, että ruoka tulee syödyksi ja vanhus saa tarvitsemansa ravintoaineet. - Iäkäs ihminen ei esimerkiksi maista suolaisia makuja enää yhtä hyvin kuin nuorempana, joten ruuasta voi huoletta tehdä vähän tavanomaista suolaisempaa, jos vanhuksella ei ole ongelmia verenpaineen kanssa, Suominen vakuutti. Suominen muistutti myös, että ikääntyessä ruuan psyykkistä ja sosiaalista mielihyvää tuottava merkitys korostuu. - Siksi on tärkeää, että ruokailuun olisi käytettävissä riittävästi aikaa. Esimerkiksi laitoksissa joustavat ruokailuajat ja miellyttävä ympäristö pidentävät ruokailuun käytettyä aikaa, jolloin myös huonosti syövät ehtivät syödä riittävästi.
|