PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Avaruussukkula Atlantiksen lento onnistui hyvin

HEIKKI JANTUNEN, 20.4.2002


Avaruussukkula Atlantis laskeutui onnistuneesti hyvässä säässä perjantaina puolelta päivin paikallista aikaa Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan.

Atlantiksen lento kesti lähes 11 päivää. NASA:n verkkosivujen mukaan Atlantis matkasi kiertoradalla neljä miljoonaa mailia eli 6,4 miljoonaa kilometriä. Lennon komentajana toimi astronautti Mike Bloomfield.

Astronautit asensivat kansainväliselle avaruusasemalle 13-metrisen palkin, jota tarvitaan tavaroiden siirtelyyn aseman tulevissa laajennustöissä. Asennustyöhön tarvittiin neljä avaruuskävelyä.

Uutiskanava CNN:n mukaan asemalle asennettujen uusien komponenttien arvo oli yhteensä miljardi dollaria, josta palkin osuus oli 600 miljoonaa.

Palkkiin kiinnitettiin myös lyhyt kisko ja kiskovaunu. 190 miljoonaa dollaria maksanut kiskovaunu toimi esitestissä vain ajoittain, mutta NASA:n insinöörit uskoivat sen toimivan jatkossa paremmin pienten säätöjen jälkeen.

Lennolla oli mukana ollut astronautti Jerry Ross teki avaruusmatkojen maailmanennätyksen, sillä tämä oli hänen seitsemäs lentonsa. Hän teki myös yhdeksännen avaruuskävelynsä, mikä on NASA:n ennätys.

Rossin sanoi olleensa tällä lennolla yhtä täydellisesti lumoutunut kuin ensilennollaan, BBC kertoi. Avaruuskävelyt olivat olleet Rossin mukaan sanoin kuvaamattomia.

Avaruusasemalla oleva kolmihenkinen miehistö odottaa seuraavaa vierailua maasta jo tämän kuun 27. päivä, jolloin asemaan telakoituu venäläinen Sojuz-alus. Mukana matkassa on maksavana turistina eteläafrikkalainen Internet-miljonääri Mark Shuttleworth.

Avaruusaseman nykyinen miehistö aloitti puolen vuoden työvuoronsa viime joulukuussa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake