PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Lämmin sää tuonut lisää muuttolintuja

IA, 23.4.2002


Keväisen lämpimät säät ja suotuisat tuulet ovat saaneet sekä linnut että lintuharrastajat liikkeelle. Viime lauantai ja sunnuntai olivat kevään vilkkaimmat muuttolintupäivät. Etenkin hanhet ja kurjet olivat joukolla liikkeellä, kertoo Birdlife Suomi.

Etelä-Suomessa rastaiden, peippojen, punarintojen ja västäräkkien määrät ovat lisääntyneet. Lapissa näkyvimpiä muuttolintuja ovat viime päivinä olleet joutsenet ja pulmuset. Mikäli lämpimät kelit jatkuvat, odotetaan mm. pääskyjen ja kirjosieppojen määrien kasvavan.

Lintuharrastajat pääsivät kuluneena viikonloppuna näkemään runsasta hanhimuuttoa. Etenkin Pohjois-Pohjanmaalla hanhia havaittiin useita tuhansia. Viikonlopun jälkeen lakeuksilla laskettiin 8100 levähtävää metsähanhea. Myös satoja kurkia muutti viikonloppuna yli läntisen Suomen.

Vesilintujen määrät ovat lämpimien säiden myötä kasvaneet Etelä-Suomen merenlahdilla, joissa on nyt runsaasti mm. isokoskeloita, silkkiuikkuja ja uiveloita. Kahlaajalinnuista isokuovien muutto on ollut vilkasta ja vähitellen muidenkin kahlaajien muutto on pääsemässä vauhtiin. Havaintoja on jo tehty mm. metsä- ja valkovikloista.

Pikkulintujen määrät ovat vihdoin lisääntyneet öiden lämmettyä. Etenkin rastaiden, peippojen, punarintojen ja västäräkkien määrät ovat selvästi kasvaneet. Myös yksittäisistä haarapääskyistä on tehty havaintoja. Mikäli lämpimät kelit jatkuvat, odotetaan pääskyjen lisäksi mm. kirjosieppojen ja pajulintujen määrien lisääntyvän.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake