PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Huonot ravintotottumukset ja ylipaino lisäävät työttömyysriskiä

FF-IA, 23.4.2002


Työttömyys rapauttaa henkistä hyvinvointia yllättävän voimakkaasti. Varsinkin suomalaiset miehet ovat heikoilla työttömyyden iskiessä. Tupakointi, puutteelliset ravintotottumukset ja ylipaino myös lisäävät työttömäksi joutumisen riskiä.

Tulokset ilmenevät Juha Nymanin tekemästä väitöskirjasta, joka tarkastetaan Helsingin yliopistossa ensi perjantaina.

Väitöskirjasta käy ilmi, että työttömillä on noin kaksi kertaa suurempi riski kärsiä henkisestä pahoinvoinnista kuin työssä käyvillä. Erityisesti työttömät miehet kärsivät stressistä työssäkäyviä enemmän. He kärsivät psykosomaattisista oireista ja ovat tyytymättömiä itseensä ja elämäänsä.

Työttömät kaipaavat selvästi tukea lähipiiriltään. Sosiaalisen tuen puute oli yhteydessä huonoksi arvioituun terveyteen, alhaiseen itsetuntoon ja tyytymättömyyteen.

Sääntöjä vahvistavia poikkeuksiakin tutkimuksesta löytyi. Kotirouvan ja eläkeläisen roolit näyttivät tutkimuksen mukaan tukevan hyvinvointia, vaikka osa näihinkin ryhmiin kuuluvista lasketaan joskus työttömien piiriin.


Tupakoivat, lihavat nuoret riskiryhmä

Nyman tutki väitöskirjaansa varten erikseen myös juuri valmistuneita nuoria ja heidän työllistymistään. Nuorilla koulunsa päättäneillä erityisesti tupakointi ja huonot ravintotottumukset lisäsivät myöhemmin työttömäksi joutumisen riskiä lähes kaksinkertaiseksi ja ylipainoisuus yli kolminkertaiseksi.

Nymanin mukaan tutkimus osoittaa työtilanteen olevan yksi tärkeä suomalaisen väestön terveyserojen selittäjä. Hän ehdottaakin, että terveyden ylläpito tulisi ottaa osaksi työllistämisohjelmien suunnittelua.

Tutkimuksen aineistona käytettiin vuosien 1989 ja 1990 Aikuisväestön terveyskäyttäytymiskyselyä, jonka Kansanterveyslaitos lähettää vuosittain 5000 satunnaisesti valitulle suomalaiselle aikuiselle sekä 1989-90 vastanneista muodostetulle kohortille vuonna 1997 tehtyä uusintakyselyä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake