PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Nautaa ja sikaa pidetään lihana - kala jotain muuta

FF-IA, 24.4.2002


Kuluttajat pitävät nautaa, sikaa, lammasta ja osaa lihavalmisteista lähes yksimielisesti lihana, mutta siipikarjan luokittelu lihaksi aiheuttaa jo enemmän erilaisia mielipiteitä. Kalaa valtaosa kuluttajista pitää muuna ruokana kuin lihana.

Tiedot käyvät ilmi Lihalehden Gallup Elintarviketiedolla teettämästä tutkimuksesta, jossa lähes 800:lta 15 vuotta täyttäneeltä kuluttajalta kysyttiin, mitä elintarvikkeita 16 esimerkkituotteesta he pitävät lihana ja punaisena lihana.

Enemmistö kuluttajista on sitä mieltä, että sika, nauta ja lammas ovat lihaa, mutta näistä vain nauta mielletään yksiselitteisesti punaiseksi lihaksi. Sianlihaa pitää punaisena lihana kolmeneljäsosaa ja lampaanlihaa kaksikolmasosaa kuluttajista. Kaksi prosenttia kuluttajista on sitä mieltä, etteivät nauta, sika ja lammas ole lihaa ollenkaan.

Siivekkäistä kalkkunaa pidetään hieman useammin lihana kuin muita lintuja, vaikkakin neljäviidesosaa kuluttajista mieltää myös kanan, broilerin ja linnut yleensä lihaksi. Siipikarja ja strutsi -nimikkeet sen sijaan tuovat lihan mieleen vain kolmelle kuluttajalle neljästä. Vain harva pitää lintujen lihaa punaisena lihana.

Kalaa pitää lihana joka neljäs kuluttaja ja äyriäisiä joka kuudes. Punaiseksi lihaksi niitä sen sijaan ei mielletä.


Hampurilainen ja pitsa eivät ole liharuokaa

Yhdeksän kymmenestä kuluttajasta pitää jauhelihaa ja lihaleikkeleitä lihana. Punaisen lihan statuksen ne saavat kuitenkin selvästi harvemmin. Valtaosa kuluttajista mieltää myös makkaran lihaksi, mutta vain vajaa puolet katsoo sen olevan punaista lihaa.

Pitsoja ja hampurilaisia ei sen sijaan kovin yleisesti mielletä liharuuiksi. Kinkku- tai makkarapitsaa pitää liharuokana 70 prosenttia kuluttajista, mutta vain 60 prosenttia ajattelee syövänsä lihaa silloin, kun ruokana on hampurilaisia.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake