PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Kevät tulee myös webissä

IA, 24.4.2002


Muistatko, milloin koivu tuli lehteen viime vuonna? Haluatko tietää, miten kevät etenee eri puolilla Suomea?

Koivun lehteentuloa ja muita kevään ja kesän etenemiseen liittyviä ilmiöitä voit seurata maksutta Metsäntutkimuslaitoksen Metinfo Fenologia -tietopalvelussa.

Palvelussa on tietoja myös aikaisemmilta vuosilta sekä havaintojen tekoon liittyvää taustatietoa. Palvelu toimii sekä suomeksi että englanniksi.

Esimerkiksi viime vuonna hieskoivun lehdet tulivat hiirenkorvalle etelärannikon Lapinjärvellä 3.5. ja täysikasvuisiksi 21.5. Pohjoisimmissa osissa maatamme koivun lehdet kehittyvät noin kuukautta myöhemmin kuin etelässä: lehti tulee täysikasvuiseksi vasta keskimäärin juhannuksen tienoilla.

Viime vuonna Saariselän hieskoivuihin ilmestyi hiirenkorvia 7.6. Täysikasvuisia lehdet olivat lähes pari viikkoa myöhemmin eli 18.6.

Havaintoja metsäpuiden ja -kasvien vuodenkierrosta on kerätty Metsäntutkimuslaitoksessa yhteistyössä yliopistojen ja muiden tutkimuslaitosten kanssa systemaattisesti vuodesta 1997 alkaen. Kasvifenologisen seurannan tavoitteena on tuottaa tietoa metsäpuiden ja muiden metsäkasvien biologisista ilmiöistä ja tutkia, miten nämä ilmiöt riippuvat ilmastotekijöistä.

Havainnointia varten on perustettu koko maan kattava havaintoverkosto, jonka havaintopisteet sijaitsevat Metlan, yliopistojen sekä valtion muiden tutkimuslaitosten tutkimusmetsiköissä.

Havaintopaikoilla seurataan puiden kukkimista ja lehteen tuloa, lehtien kellastumista ja varisemista, sekä havupuiden pituuskasvua ja kukkimista. Seurannassa on mukana kahdeksan puulajia (hieskoivu, rauduskoivu, mänty, kuusi, haapa, kataja, tuomi, pihlaja). Lisäksi seurataan mustikan ja puolukan kukkimista ja marjojen kypsymistä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake