PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Osoitteenmuutosten määrä kaksinkertaistuu lomakaudella

IKK, 1.5.2002


Yli 70 000 suomalaistaloutta kääntää vuosittain postinsa lomaosoitteeseen. Valtaosa suomalaisista lomailee kesäkuun puolivälin ja heinäkuun ensimmäisten viikkojen aikana ja tuolloin osoitteenmuutostenkin määrä on kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

Posti muistuttaa, että ilmoitus määräaikaisesta osoitteenmuutoksesta kannattaa tehdä hyvissä ajoin, vähintään viikkoa ennen loman alkua. Näin postinsa saa loman aikana oikeaan osoitteeseen haluamanaan päivänä.

Ilmoituksen voi tehdä joko erityiseen muuttopuhelimeen tai Postiin. Osoitteenmuutoksen voi tehdä myös internetissä sähköisen henkilökortin avulla.

Postiasioidensa hoitamiseksi lomanviettäjä voi valita joko määräaikaisen osoitteenmuutoksen tai jakelun keskeytyksen. Määräaikaisessa osoitteenmuutoksessa saapuneet postit, kuten kirjeet ja paketit käännetään lomaosoitteeseen. Sanomalehtien kääntämisestä puolestaan kannattaa sopia suoraan ko. lehden asiakaspalvelun kanssa.

Määräaikaisen osoitteenmuutoksen hinta kahdelta ensimmäiseltä kuukaudelta on 10,50 euroa. Lisäkuukaudet maksavat 3,50 euroa per alkava kuukausi. Palvelun minimikesto on yksi viikko.

Määräaikaisessa osoitteenmuutoksessa kirjeet, aikakauslehdet ja paketit jaetaan asiakkaan postilaatikkoon, joka on sijoitettu alueen vakituisten asukkaiden laatikkoryhmän yhteyteen. Postinjakelu lähemmäksi, kuten oman mökin tienhaaraan tai niemennokkaan, on maksullinen lisäpalvelu, josta voi sopia missä tahansa Postissa.

Jakelun keskeytys -palvelussa puolestaan asiakkaan posteja ei jaeta, vaan ne säilytetään omassa jakelutoimipaikassa koko loman ajan. Jakelun keskeytys on maksutonta kaksi ensimmäistä viikkoa. Sitä pidempi palvelu aina kahteen kuukauteen asti maksaa 10,50 euroa.

Palvelun päättymisen jälkeen asiakkaalle loman aikana tulleet postit voi noutaa kotipostista seuraavana työpäivänä. Myös jakelun keskeytys -palvelun voi tilata vähintään viikoksi.


Muistilista lomaosoitteen ilmoittajalle:

  • Ilmoitus viikkoa ennen lomaa. Kun teet osoitteenmuutoksen viimeistään viikkoa ennen loman alkua, varmistat, että muutos on voimassa heti ensimmäisestä lomapäivästä alkaen

  • Oma ilmoitus sanomalehtien asiakaspalveluun. Sanomalehdet ylläpitävät omia asiakasrekistereitään, joten ilmoitus sanomalehden kääntämisestä kesäosoitteeseen kannattaa tehdä suoraan sanomalehden omaan asiakaspalveluun.

  • Postit lomaosoitteeseen 10,50 eurolla. Postien kääntäminen kotimaan lomaosoitteeseen maksaa 10,50 euroa ensimmäiset kaksi kuukautta. Lisäkuukaudet maksavat 3,50 euroa/ alkava kuukausi. Palvelussa postit jaetaan haja-asutusalueella postilaatikkoon, joka sijaitsee alueen vakituisten asukkaiden postilaatikkoryhmässä. Määräaikaisen osoitteenmuutoksen lyhyin kesto on yksi viikko.

  • Lisämaksusta oman mökin tienhaaraan. Postit voi myös saada vakituisten asukkaiden laatikkoryhmää lähemmäksi, esimerkiksi oman mökin tienhaaraan. Palvelu on maksullinen ja siitä voi sopia missä tahansa postissa.

  • Muista merkitä postilaatikkosi. Merkitse myös lomapaikkasi postilaatikkoon selkeästi nimesi. Näin helpotat jakajan työtä ja varmistat sujuvan postinkulun.

  • Jakelun keskeytys loman ajaksi. Jos esimerkiksi matkustat lomasi aikana, ilmoita Postiin jakelun keskeytyksestä. Postiasi ei silloin jaeta kotiisi, vaan ne odottavat paluutasi turvallisesti toimipaikassa. Jakelun keskeytys on maksutonta ensimmäiset kaksi viikkoa. Sitä pidempi aika aina kahteen kuukauteen saakka maksaa 10,50 euroa. Lyhyimmillään jakelun keskeytyksen voi tilata viikoksi.

  • Helpoiten osoitteenmuutos hoituu puhelimitse numeroon 0203 456 456. Postin ja väestökirjahallinnon yhteinen muuttopuhelinpalvelu palvelee arkisin klo 8-20 ja lauantaisin klo 9-14. Kirjallisesti kesäosoitteenmuutoksen voi jättää postiin tai maistraattiin. Internetissä, osoitteissa www.posti.fi tai www.vaestorekisterikeskus.fi osoitteenmuutoksen voi tehdä sähköisen henkilökortin avulla. Netistä voi myös tulostaa muuttoilmoituslomakkeen.

  • Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake