PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Vanhimmat fossiilijäljet maaperällä

PETE PAKARINEN, 3.5.2002


Vanhimmat maalta löydetyt fossiiliset jalanjäljet vihjaavat, että eläimet nousivat meristä 40 miljoonaa vuotta aiemmin kuin tähän asti on oletettu.

Kanadan Ontariosta löydetyt jalanjäljet ovat kuuluneet hummerin kokoiselle, tuhatjalkaista muistuttavalle eläimelle, joka ryömi merestä hiekkadyynien yli noin 530 miljoonaa vuotta sitten. Jäljet ovat säilyneet kerrostuneessa hiekkakivessä.

Tutkijat ovat päätelleet, että jäljet jättänyt eläin on ollut noin puoli metriä pitkä ja sillä on ollut 16-22 jalkaa. Se on vetänyt häntää perässään.

Tutkijoiden mukaan eläin on ollut nykyisten tuhatjalkaisten sukulainen, eräänlainen äyriäisten ja hyönteisten välimuoto. On epätodennäköistä, että se olisi elänyt maalla. Tutkijat pitävät mahdollisena, että se on vaeltanut rannalle ruokailemaan, parittelemaan tai laskemaan munia.

Kyseessä ei ole kuitenkaan ollut yksittäinen harhailija, vaan kokonainen populaatio. Löytyneet jäljet ovat nimittäin leveydeltään vaihtelevia ja ne ovat syntyneet pitemmän ajanjakson kuluessa. Jälkien runsaus antaa olettaa, että niitä löytyisi myös lisää muualta.

Tutkijaryhmä olettaa, että jäljet edustavat esimerkkiä niveljalkaisten varhaisesta maihinnoususta.

Löydön tekee entistä mielenkiintoisemmaksi se, että vastaavanikäisiä maalla eläneiden kasvien fossiileja ei ole löydetty, lukuun ottamatta eräitä sammalen kaltaisia jäänteitä. Jäljet asettavatkin kyseenalaiseksi hypoteesin siitä, että eläimet nousivat maalle ravinnon haussa, toteaa puolestaan Nature-lehden haastattelema paleontologi Nigel Trewin.

Trewin varoittaa kuitenkin vielä liiasta innosta. Hänen mukaansa hiekkakivikerrostumien ajoitus on erittäin vaikeaa ja lisää esimerkkejä samalta ajalta, samantyyppisistä jäljistä tarvitaan ennen kuin historiaa aletaan kirjoittaa uusiksi.

Geologyn koko artikkeli: http://www.gsajournals.org

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake