PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Tutkimus: Länsimedia mukailee Yhdysvaltoja

VERKKOTIE-IA, 7.5.2002


Eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia tiedotusvälineitä käsittelevä tuore tutkimus väittää läntisen maiden medioiden kulkevan paljolti Yhdysvaltain talutusnuorassa. Tiistaina julkistettu tutkimus tarkasteli sota- ja kriisiuutisoinnin ja amerikkalaisen tiedotustoiminnan suhdetta.

Eurooppalaiset tiedotusvälineet arvioivat kriittisesti Yhdysvaltain sotilasoperaatioita, mutta konfliktin pitkittyessä niiden mielipide alkoi lähestyä Yhdysvaltain mielipidettä.

Tutkimuksen tehneen professori Wilhelm Kempfin mukaan ilmiön taustalla on Yhdysvaltain voimakas tiedotuskoneisto ja amerikkalainen media, jotka vaikuttivat vahvasti 1990-luvun tiedotusvälineiden uutisointiin sodista ja kriiseistä.

Viime vuosikymmenellä eurooppalaiset tiedotusvälineet hyväksyivät aikaisempaa selkeämmin sotilaallisen voimankäytön kriisien ratkaisussa ja arvostivat aiempaa vähemmän kansainvälisten järjestöjen, kuten Yhdistyneiden kansakuntien, toimintaa kriisien sovittelussa.

Tutkittujen maiden tiedotusvälineiden riippumattomuuteen vaikutti eniten maan sotilaallinen ja poliittinen etäisyys Yhdysvalloista. Vielä 1990-luvun alussa Suomessa ja Ruotsissa korostettiin liittoutumattomuutta ja otettiin etäisyyttä suurvaltaan enemmän kuin esimerkiksi Norjassa.

Suomalainen media kannatti aiemmin muita maita enemmän rauhanomaisia ratkaisuja ja kansainvälisen yhteisön mukanaoloa kriisien lopettamiseksi, mutta vuosikymmenen lopussa myös Suomessa lähestyttiin amerikkalaista mielipidettä.

- Nykyiset kehittyneet armeijat ottavat jo sotatoimia suunnitellessaan huomioon median vaikutuksen. Sotilaallinen tiedotustoiminta on hyvin pitkäjänteistä ja järjestelmällistä. Lisäksi journalismi ja toimittajat ovat selvästi aiempaa lyhytjänteisempiä, tutkimuksen toimittanut Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Heikki Luostarinen totesi tiedotteessaan.

Tutkimus on julkaistu nimellä Journalism and the New World Order: Studying War and the Media. Mukana oli tiedotusvälineitä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake