PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Kotimaista kasvihuonemansikkaa ympärivuotiseksi herkuksi

FF-IA, 8.5.2002


Kotimaisella mansikkatuotannolla on hyvät tulevaisuuden näkymät. Kun tätä Suomen kesän herkkua on tähän saakka saanut vain keskikesällä, on sitä nyt saatavissa jo toukokuulta syykuulle. Ja nyt on jo mahdollisuuksia ympärivuotiseen tuotantoon.

- Mansikan kasvihuonetuotanto on lisääntymässä rivakasti. Sitä harjoitetaan noin kymmenessä yrityksessä, vaikkakin kokonaispinta-ala lienee alle kaksi hehtaaria. Mansikan sato kasvihuoneessa ajoitetaan kahteen satohuippuun: toukokuulle ja syyskuulle, sanoo hankevastaava Jouko Tikkanen Kaakkois-Suomen marjahankkeesta .

Mansikkaa voidaan viljellä kasvihuoneessa ympärivuotisesti valojen avulla. Valojen alla on monia vuosia viljelty salaattia, kurkkua ja ruusua. Menneenä talvena valoviljelyssä oli laajemmin myös tomaattia ja paprikaa. Mansikka on epäilemättä seuraava hyvin merkittävä ympärivuotisesti viljeltävä tuote.


Viljelyä talvellakin

Tikkasen mukaan mansikkaa on täysin mahdollista viljellä vaikka pimeimpään talviaikaan.
- Mansikka pärjää vähäisemmässä keinovalossa kuin esimerkiksi kurkku. Viljelyssä voidaan käyttää mansikan taimia, jotka ovat viritetty lyhytpäiväkäsittelyllä kahteen satohuippuun tai käyttää useita taimieriä.

Mansikanviljely on muutoinkin mullistuksen kourissa. Viljelytekniikka on pitkään ollut muuttumaton ja sadot ovat alentuneet jopa vain muutamaan tuhanteen kiloon hehtaarilta.

Puutarhantutkimuslaitos Piikkiössä on viime vuosina kehittänyt tihkukasteluun ja satotaimiin perustuvan viljelytekniikan. Se on moninkertaistanut sadot ja sadon ajoitus myös loppukesään on mahdollista. Helsingin Yliopiston soveltavan biologian laitoksella on lähdetty tutkimaan mansikan valoviljelyä.

Käytännön avomaaviljelyssä mansikan satoa on onnistuttu nostamaan terveiden taimien, tihkukastelun- ja lannoituksen sekä tiheäistutuksen avulla 20 tonniin ja Piikkiön kokeissa jopa liki 40 tonniin hehtaarilta eli neljään kiloon neliöltä.

Ympärivuotisessa kasvihuonetuotannossa on mahdollista päästä 20 kilon neliösatoihin, joskin se vaatii vielä runsaasti tutkimustietoa tuekseen. Kasvihuoneessa taimitiheys on 10-16 tainta neliöllä.

Taimea kohden tulee satoa noin puoli kiloa. Kun taimien vaihto rationalisoidaan niin, että valotuksen alla on aina uusi satoa tuottava kasvusto, päästäneen kolmeen tai neljään satokauteen loka-toukokuun välillä.

Kaakkois-Suomessa on kaksi yritystä aloittanut kasvihuonemansikan viljelyn. Tuoretta marjaa ei vielä riitä kaikille. Kotimaisen mansikan aromien makuun pääsee myös pakastemarjojen avulla, kun pakastemarjoista tekee tuoretta hilloa hillosokerin ja mikrouunin avulla.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake