PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Ylipaino suurin riskitekijä

Asiantuntija: Ruokariskit pitäisi suhteuttaa uudelleen

FF-IA, 8.5.2002


Elintarvikkeisiin liittyvät riskit pitäisi suhteuttaa uudelleen, painottaa kehityspäällikkö Pirjo-Liisa Penttilä Elintarvikevirastosta.

Penttilä arvostelee tapaa, jolla elintarvikkeiden yksittäisistä haittatekijöistä julkaistaan huolestuttavia uutisia.

- Vain harvoin yksittäisen haitan tai riskin todennäköisyyttä ja suuruutta suhteutetaan muihin terveysriskeihin, hän päivitteli puhuessaan kansainvälisen allergiapäivän ruoka-allergia -seminaarissa Helsingissä tiistaina.

Penttilän mukaan olennaisinta olisi erottaa riskeistä akuutit ja krooniset asiat. Lisäaineet, ympäristömyrkyt ja muut vieraat aineet kuuluvat tyypillisesti ravinnon pitkäaikaisiin riskitekijöihin. Tähän ryhmään kuuluvat myös ravitsemukselliset riskit kuten ylipaino ja runsas suolan käyttö. Näiden riskien ehkäiseminen olisi tärkeää pidemmällä aikavälillä.

- Lisäaineet ja torjunta-ainejäämät eivät ole esteitä terveellisten ravintotottumusten toteuttamiselle. Tuotteiden valinnassa ja ruuanvalmistuksessa pitäisi ensin kiinnittää huomiota ravitsemuksen kannalta tärkeisiin asioihin kuten rasvan määrään ja laatuun sekä energiapitoisuuteen.

Akuutit riskit sen sijaan on huomioitava joka päivä. Tällaisia ovat Penttilän mukaan muun muassa mikrobit, ruokamyrkytykset, luontaiset toksiinit ja allergeenit.


Liikaa huomiota lisäaineille

- Kuluttaja pelkää eniten torjunta- ja lisäaineita ja sen jälkeen tulevat ympäristömyrkyt. Ravitsemus tulee yleensä viimeisenä, eikä siihen kiinnitetä kovin paljon huomiota, Penttilä listasi. Hänen mielestään lisäaineet ovat saaneet kuluttajien pelkojen aiheena liian paljon huomiota todelliseen riskiin verrattuna.

- Saantiarvioiden perusteella lisäaineet eivät ole merkittävä terveysriski. Useimpien lisäaineiden saanti on varsin alhaista hyväksyttäviin päivittäisiin saantimääriin eli ADI-arvoihin verrattuna, Penttilä kertoi.

Hänen mukaansa ainoat poikkeukset lisäaineiden saannin kannalta ovat nitriitti ja bentsoehappo. Niiden saanti nousee varsinkin pikkulapsilla helposti turhan korkeaksi.

Penttilän mukaan kuluttajien peloissa yleisinä esiintyvien vieraiden aineiden keskimääräiset saannit ovat enintään puolet päivittäisiin tai viikoittaisiin suositusarvoihin verrattuina. Raskasmetallien saanti on enimmillään noin 16 prosenttia viikoittaisesta siedettävästä saannista.

Torjunta-aineiden saantikin on jatkuvasti vähentynyt ja on tällä hetkellä alle viisi prosenttia hyväksyttävästä päivittäisestä saantiarvosta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake