PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

El Niño -sääilmiön odotetaan heikentyneen

VERKKOTIE-IA, 9.5.2002


Yhdysvaltain säätieteilijät odottavat, että tämänvuotinen El Niñoksi nimetty sääilmiö on edeltäjäänsä olennaisesti heikompi.

Vuosina 1997-98 riehunut El Niño tappoi maailmassa suoraan tai välillisesti 24 000 ihmistä ja aiheutti arviolta 34 miljardin dollarin aineelliset vahingot.

Uutistoimisto Reutersin mukaan lukuisissa maissa Indonesiasta Etelä-Afrikkaan on alettu valmistautua pahimman varalle, sillä aiempaa heikompanakin El Niño on voimakas vastustaja.

El Niño syntyy, kun itäisen Tyynenmeren meriveden lämpö nousee epätavallisen korkeaksi. Ilmiö aiheuttaa tuulta ja voimakkaita sateita, tulvia ja toisaalta kuivuutta eri puolilla maapalloa. El Niño -ilmiö toistuu neljän viiden vuoden välein, ja se saattaa kestää kerrallaan jopa puolitoista vuotta.

Yhdysvaltain säähallinto ennakoi El Niñon syntymisen neljä kuukautta sitten. Reutersin mukaan National Oceanic and Atmospheric Administration -virasto ennustaa, että El Niño alkaa näkyä vuoden loppuun mennessä.

El Niñosta raportoitiin ensimmäiset havainnot 1800-luvulla. Havaintojaan kirjasivat latinalais-amerikkalaiset kalastajat. Ilmiö nimettiin El Niñoksi, "pojaksi", Jeesus-lapsen mukaan, koska se ilmeni usein joulun aikoihin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake