PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Pojan synnyttäminen lyhentää äidin elinikää

VERKKOTIE-IA, 10.5.2002


Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pojan synnyttäminen lyhentää naisen elinikää. Kehitysbiologi Samuli Helteen johtaman ryhmän tutkimus julkaistaan perjantaina Science-aikakauslehdessä.

Tutkimuksen mukaan jokainen poika lyhentää naisen elinikää keskimäärin 34 viikkoa. Tyttären synnyttäminen puolestaan pidentää naisen elinikää hieman.

Helteen ryhmä tutki saamelaisten syntymä- ja avioliittotietoja vuosilta 1640-1870. Tutkimuksen mukaan perheen koko ei ennusta naisten elinikää. Helle epäili aiemmin suuren lapsimäärän lyhentävän äidin elinikää.

Aiempien tutkimusten mukaan poikien synnyttäminen on naisille fyysisesti vaativampaa kuin tyttöjen, sillä sikiön tuottama testosteroni saattaa heikentää äidin immuunijärjestelmää. Tällöin äiti saattaa altistua helpommin sairauksille. Helteen mukaan myös poikien kasvattaminen saattaa olla raskaampaa kuin tyttöjen.

Helle uskoo, että ilmiö ei koske pelkästään saamelaisia. Hän uskoo, että poikien synnyttäminen lyhentää myös suomalais- ja ruotsalaisnaisten elinikää.

- Ei ole mitään syytä olettaa, että ilmiö koskisi vain saamelaisia, Helle kertoi uutistoimisto Reutersille.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake