PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Tykkivene Karjala museoalukseksi

IKK, 11.5.2002


Merivoimat luovuttaa tykkivene Karjalan Sotamuseolle museoalukseksi Turkuun.

Tykkivene Karjala on toinen merivoimien vuonna 1968 käyttöön ottamista Turunmaa-luokan aluksista, jotka olivat rakenteensa, aseistuksensa ja nopeutensa ansiosta ainutlaatuisia Itämeren olosuhteissa.

74-metriset alukset saavuttivat 16 000 kilowatin kaasuturbiinimoottorilla ja kolmella tuhannen kilowatin meridieselmoottorilla yli 35 solmun nopeuden. Karjalan sisaralus, niin ikään Saaristomeren meripuolustusalueen käytössä ollut tykkivene Turunmaa luovutettiin opetuskäyttöön Satakunnan Ammattikorkeakoululle syksyllä 2000.

Tykkivene Karjala matkasi merivoimien väreissä 257 306 meripeninkulmaa eli noin 12 kertaa maapallon ympäri. Sen koneita käytettiin 22 051 tuntia ja polttoainetta kului 11,7 solmun keskinopeudella noin 24 miljoonaa litraa. Aluksella koulutettiin 2 000 varusmiestä ja sillä palveli 31 päällikköä sekä 7 konepäällikköä.

Tykkivene Karjala toimi Turun Korjaustelakalla 1986 tehdyn peruskorjauksen jälkeen taisteluosaston johtoaluksena. Sen lisäksi alusta käytettiin merivalvonnassa ja alueellisen koskemattomuuden turvaamisessa sekä kansainvälisessä toiminnassa.

Kriisiaikana tykkivene Karjalaa suunniteltiin käytettäväksi myös meriliikenteen suojaamiseen, tiedusteluun ja tykistötehtäviin. Alus luokitetaan kansainvälisesti korvetiksi.

Tykkivene Karjala sijoitetaan Forum Marinumin edustalle Turun Aurajokeen. Merivoimien komentaja kontra-amiraali Hans Holmström luovuttaa aluksen maanantaina tilaisuudessa, jota myös yleisöllä on mahdollisuus seurata.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake