PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Rintaruokinta voi suojata keliakialta

FF-IA, 11.5.2002


Rintaruokinnan jatkaminen läpi sen vaiheen, kun lapsen ruokavalioon lisätään gluteenia sisältäviä viljatuotteita, voi tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan pienentää lapsen riskiä sairastua keliakiaan.

Umeån yliopiston tutkijaryhmä selvitti tutkimuksessaan 627 keliakiaa sairastavan lapsen ja 1254 terveen lapsen varhaislapsuuden ruokatottumuksia.

Tutkimus osoitti, että keliakian riski oli alentunut noin 40 prosentilla niillä pikkulapsilla, jotka olivat saaneet äidinmaitoa samaan aikaan, kun gluteenia sisältäviä elintarvikkeita oli alettu lisätä lapsen ruokavalioon.

Suurin keliakiariski oli niillä 2-vuotiailla tai nuoremmilla lapsilla, jotka eivät enää saaneet äidinmaitoa, kun gluteiinipitoisia elintarvikkeita lisättiin ruokavalioon. Riski oli vielä suurempi, jos gluteiinipitoisia elintarvikkeita lisättiin lapsen ruokavalioon suuria määriä.

Tutkimuksesta kertoo ravitsemustieteellinen julkaisu American Journal of Clinical Nutrition toukokuun numerossaan.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion. Valtaosa keliaakikoista todetaan aikuisena, mutta sairaus voi ilmaantua missä iässä tahansa. Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoito ja lääke.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake