PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Tomaatti on terveellinen suosikki

FF-IA, 14.5.2002


Vuoden vihannekseksi valittu tomaatti viettää ensi viikon ajan myös nimikkoviikkoaan. Kesän alkaessa tomaattien kulutus moninkertaistuu talvikuukausiin verrattuna. Tomaatti on pitänyt jo vuosia ykkössijaa Suomen suosituimpana vihanneksena. Jokainen suomalainen syö tomaatteja keskimäärin yli kymmenen kiloa vuosittain.

Hyvän maun lisäksi tomaatin ystävät voivat nauttia tomaatin terveyttä edistävästä vaikutuksesta. Jo pitkään on tiedetty, että tomaatit sisältävät terveyttä edistäviä aineita kuten A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, C-vitamiinia ja monia kivennäisaineita.

Uusin terveyttä edistävä aine on karotenoideihin kuuluva ja tomaatille punaisen värin antava lykopeeni. Se toimii antioksidanttina ihmisen elimistössä suojaten soluja syöpämuutoksilta ja hidastaen verisuonten tukkeutumista.

Muun muassa Kuopion yliopiston tutkimuksissa todettiin viime vuonna, että riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähenee, kun lykopeenimäärä on veressä tavallista korkeampi. Kansainvälisissä tutkimuksissa tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän lisäksi miesten yleisintä syöpätyyppiä eturauhassyöpää. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaateista.


Erilaisia kasviksia puoli kiloa päivässä

Tomaattien lisäksi lautasella kannattaa suosia monipuolisesti muitakin kasviksia, sillä erilaisia kasviksia olisi hyvä syödä puoli kiloa päivittäin. Suomessa kasvisten käyttö on kuitenkin edelleen moniin muhin Euroopan maihin verrattuna vähäistä.

Suomalaiset syövät tällä hetkellä keskimäärin 350 grammaa kasviksia päivässä, kun esimerkiksi kreikkalaiset pistelevät kasviksia poskeensa jopa 1,2 kiloa päivittäin.

Kotimaiset Kasvikset ry pyrkii innostamaan suomalaiset lisäämän kasvisten käyttöä alkuvuodesta käynnistyneellä kampanjallaan Kasviksia puoli kiloa päivässä. Yhdistys haastaa mukaan kaikki kasvisten kanssa työtä tekevät.

Esimerkiksi suurtaloudet voivat edistää kasvisten käyttöä tarjoamalla lisää lämpimiä kasvislisäkkeitä ja ottamalla kasviksia yhä enemmän osaksi pääruokia. Kaupat voisivat puolestaan lisätä kasvisten houkuttelevuutta pitämällä huolta kasvisten laadusta ja esillepanosta.

Lopulta jokainen päättää tietysti itse päivittäisen puolen kilon tavoitteen toteutumisesta. Helpoiten se onnistuu syömällä kasviksia jokaisella päivän aterialla, Kotimaiset Kasvikset muistuttaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake