PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Nukleiinihappodiagnostiikka kasvattaa markkinoita

IA, 14.5.2002


Nukleiinihappodiagnostiikan eli DNA-diagnostiikan markkinoiden ennustetaan jatkavan 20 prosentin kasvuvauhtiaan. Keskimäärin diagnostiikan markkinoiden vuosikasvu on 4 prosenttia. Nykyisellään koko diagnostiikka-alan maailmanmarkkinat ovat noin 20 miljardia euroa.

Kasvun taustalla on monta tekijää. Tällä hetkellä markkinat koostuvat pääasiassa mikrobien ja virusten, kuten HIV:n, aiheuttamien sairauksien diagnostiikasta ja hoidon tehon seurannasta. Uudet viruslääkkeet ja hoitosuositukset tarvitsevat myös tarkempia ja parempia diagnostisia menetelmiä parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi.

- Suomalainen teollisuus ja tutkimuskenttä ovat melko hyvissä asemissa. Tätä tukevat kasvavat Euroopan markkinat, teknologinen valmius, menossa olevat kehitysohjelmat ja kansainvälisesti arvostettu suomalainen genomitutkimus. Lisäksi Suomen terveydenhuoltojärjestelmä mahdollistaa laadukkaan kliinisen tutkimuksen, dosentti Harri Siitari Turun yliopistosta arvioi Tekesille tekemänsä selvityksen perusteella.

- Kasvavat markkinat kiinnostavat kuitenkin monia, eikä aikaa ole hukattavissa. Tarvitaan selkeää panostusta teknologisiin pullonkauloihin, mikä mahdollistaa jatkuvasti lisääntyvän kliinisen tiedon hyödyntämisen, hän kiirehtii päätöksiä.

DNA-sirutekniikoiden käyttö kasvaa merkittävästi. Niiden käyttö keskittyy lähinnä suuren mittakaavan DNA:n ilmenemistutkimuksiin, joissa voidaan samalla kerralla mitata tuhansien, jopa kymmenien tuhansien geenien toimintaa.

On myös muita teknologioita, jotka tähtäävät analyysien suorittamiseen äärimmäisen pienessä mittakaavassa ja moniin samanaikaisiin analyyseihin. Toimintavarmuus, automatiikka ja hinta nousevat tärkeiksi kilpailutekijöiksi.

Uutena nopeasti kasvavana alueena ovat monitekijäisten tautien perinnöllisten riskitekijöiden eli "DNA-markereiden" kartoitustutkimukset ja lääkeaineiden aineenvaihduntaan liittyvät tutkimukset.

Nykyisin käytössä olevat menetelmät on kehitetty lähinnä tutkimuslaboratorioiden käyttöön. Tiettyyn sovellusalueeseen automatisoituja järjestelmiäkin on, mutta käytettävyys, toimivuus rutiinilaboratorioissa ja testien hinta ovat vielä pullonkauloja.

Tekes on julkaissut Harri Siitarin selvityksen tulokset teknologiakatsauksena. Työ liittyy Diagnostiikka 2000 -teknologiaohjelmaan, joka jatkuu vuoden 2003 loppuun.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake