PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Kevään lintumuuton huipentuma arktika on alkanut

IA, 15.5.2002


Arktisten pesimälintujen muutto Suomenlahden yli pohjoisille pesimäseuduilleen, eli arktika, on alkanut. Pääosissa ovat olleet arktiset vesilinnut, kuten allit ja mustalinnut, joita muutti viikonlopun ja alkuviikon aikana yli puoli miljoonaa. Myös valkoposkihanhet ovat lähteneet jo liikkeelle.

Arktiset muuttolinnut muuttavat joka kevät Suomenlahtea pitkin kohti pohjoisia pesimäpaikkojaan tundralla. Tänä keväänä arktisten vesilintujen, kuten allien ja mustalintujen päämuutto on ajoittunut keskimääräiseen aikaan, eli toukokuun puolenvälin tienoille.

Vesilintujen päämuuttoaalto oli selkeästi viime viikonloppuna sekä tämän viikon alussa. Tänä aikana laskettiin yli puoli miljoonaa muuttavaa vesilintua.

Arktisten hanhien, kuten valkoposki- ja sepelhanhien massamuutto on arktikan odotetuin tapahtuma. Valkoposkihanhien osalta muutto alkoi tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Maanantaina alkanut muutto on jatkunut tasaisena koko alkuviikon. Valkoposkihanhia on itäiseltä Suomenlahdelta havaittu yhteensä jo 70 000, kertoo BirdLife Suomi.

Valkoposkihanhilla on perinteisesti yksi erityisen voimakas muuttopäivä mutta tänä vuonna muutto näyttää jakaantuvan useammalle päivälle. Valkoposkihanhien vanavedessä tulevat kohta sepelhanhet, joiden muutto ajoittuu perinteisesti pidemmälle ajalle ja ns. massapäiviä on useita.

Arktikaa kannattaa nyt lähteä seuraamaan. Parhaita paikkoja ovat Suomenlahden rannikko ja maan kaakkoisosat. Erityisen otollisia muuttopäiviä ovat etelä- ja lounaistuuliset päivät. Muutto on yleensä vilkkainta aamutuntien aikana, BirdLife Suomi kertoo.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake