PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Kolesteroliarvoon voi vaikuttaa omilla valinnoilla

FF-IA, 17.5.2002


Kesä herättää suomalaisten herkutteluhalut. Hyvästä ruuasta nauttiminen on tärkeä osa loman viettoa, mutta myös kesällä kannattaa syödä sydänystävällisesti ja kiertää kolesterolikarikot.

Kohonnut veren kolesterolitaso on yksi merkittävimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä, mutta kolesterolipitoisuuteen voi jokainen vaikuttaa itse omilla valinnoillaan, vakuuttaa ravitsemusterapeutti Ursula Schwab Kuopion yliopistosta.

Keskeisellä sijalla kolesteroliarvoon vaikuttamisessa ovat ruokavalio ja liikunta. Veren kolesterolipitoisuutta suurentavat ruokavaliossa varsinkin kova, tyydyttynyt rasva ja runsas rasvan määrä. Herkillä henkilöillä myös ravinnon kolesteroli vaikuttaa veren kolesteroliarvoja kohottavasti. Myös runsas pannukahvin käyttö voi saada kolesteroliarvot kohoamaan.

Vastaavasti runsaalla pehmeän, tyydyttymättömän rasvan ja kuidun käytöllä kohonneita kolesteroliarvoja saadaan pienenemään, Schwab evästää.

Käytännössä kovia rasvoja saadaan ruokavaliossa etupäässä rasvaisesta maidosta ja maitovalmisteista sekä lihasta. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat puolestaan kasviöljyt, pehmeät margariinit, kala ja siipikarjan liha.

Riittävä kuidun saanti on taattu, kun ruokavalioon sisältyy runsaasti täysjyväviljavalmisteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.


Pienet valinnat ratkaisevat

Ursula Schwab painottaa, että ruokavalion kolesteroliremontissa on käytännössä kyse pienistä, arkisista valinnoista. Jos esimerkiksi päivittäiset kolme lasillista kevytmaitoa vaihtaa kolmeen lasilliseen rasvatonta maitoa, se merkitsee koko vuoden ajalta yli kolme kiloa pienempää rasvan ja yli kaksi kiloa pienempää kovan rasvan saantia.

Schwabin mukaan tutkimukset osoittavat, että elämäntapamuutokset todella tehoavat kohonneisiin kolesteroliarvoihin. Esimerkiksi kovan rasvan korvaaminen pehmeämmillä rasvoilla alentaa veren kolesterolitasoa 5-10 prosenttia, ja kuidun lisääminen ruokavalioon 3-5 prosenttia.

Jos ylipainoinen henkilö onnistuu pudottamaan painoaan muutaman liikakilon verran, hänen kolesteroliarvonsa voi parhaimmillaan laskea 5-10 prosenttia.

Yhteensä erilaiset ruokavalio- ja elämäntapamuutokset voivat laskea veren kolesterolipitoisuutta jopa 26-40 prosenttia, ravitsemusterapeutti laskee.

Veren kokonaiskolesterolin tavoitearvo on alle viisi millimoolia litrassa (mmol/l). Tästä LDL-kolesterolin eli ns. "pahan" kolesterolin pitoisuus saisi olla korkeintaan kolme mmol/l ja diabeetikoilla vieläkin alempi eli 2,5 mmol/l. Terveyden kannalta on edullista, jos "hyvää" HDL-kolesterolia on veressä yli yksi mmol/l.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake