PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

B-hepatiittirokote gm-porkkanaa pureskelemalla

FF-IA, 17.5.2002


Saksalaiset tiedemiehet ovat kehittäneet geenimuunnellun porkkanan, joka sisältää rokotetta hepatiitti-B:tä vastaan. Parhaillaan on menossa esikliiniset testit ja porkkanoiden arvioidaan olevan markkinoilla kolmen vuoden kuluessa, Giessenin yliopiston tutkijat kertovat.

Saksalainen tiedemiesryhmä on julkaisemassa tutkimustuloksiaan saksalaisessa julkaisussa Plant Cell, Tissue and Organ Culture.

Tutkijoiden mukaan nykyisen hepatiitti rokotteen tuottaminen on kallista ja geenimuunnellut porkkanat voisivat laskea rokotuskustannuksia rajusti.
- Me voimme istuttaa esimerkiksi 100 000 porkkanansiementä kahdessa viikossa ja kolmen kuukauden kulutta ne ovat valmiita, kertoo tohtori Jafargholi Imani.

Tutkijaryhmä on yrittänyt saada aikaan myös rokotetta sisältäviä tomaatteja ja perunoita, mutta porkkana on osoittautunut parhaaksi. Esimerkiksi perunaa harvemmin syödään raakana ja kuumennettaessa rokote tuhoutuu.

Hepatiitti-B esiintyy kaikkialla maailmassa ja virus aiheuttaa pahimmillaan kroonisen maksatulehduksen. Hepatiitti B tarttuu pääasiassa veren, sperman ja genitaalieritteiden välityksellä.

B-hepatiitti itää 4-6 kuukautta ja sitä vastaan voi suojautua yhdistelmärokotteella. Se suojaa A- ja B- hepatiittia vastaan kymmenen vuoden ajan.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake