PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Koulutus ei takaa naisille hyviä työpaikkoja

VERKKOTIE-IA, 17.5.2002


Turun yliopistossa perjantaina tarkastettavan väitöskirjan mukaan koulutus ei takaa naisille yhtä hyviä asemia työmarkkinoilla kuin miehille.

Päivi Naumasen väitöstutkimuksen mukaan pitkä koulutus auttaa miehiä pääsemään haasteellisiin ja kehittäviin töihin, mutta naiset joutuvat usein tyytymään vähäpätöisempiin tehtäviin.

- Kun arvioidaan uranäkymiä, parhaiten pärjäävät nuorimmat korkeakoulutetut miehet. Tutkinnoilla on enemmän merkitystä miesten kuin naisten työn sisältöön, Naumanen toteaa tutkimuksessaan.

Tutkimuksen mukaan koulutus ei takaa naisille yhtä vakaata työllisyyttä kuin aiemmin. Mitä enemmän naisilla on koulutusta, sitä todennäköisemmin he työskentelevät määräaikaisissa tai tilapäisissä työsuhteissa.

Naumanen vertaili tutkimuksessaan, kuinka koulutus auttaa miehiä ja naisia menestymään työmarkkinoilla taloussuhdanteeltaan ja työllisyydeltään erilaisina ajankohtina, vuosina 1990 ja 1995. Naumanen havaitsi tutkimuksessaan, että koulutuksen merkitys työmarkkinoilla heikkeni laman myötä.

1990-luvulla työnsä mielekkyydestä joutuivat tinkimään useimmin nuoret korkeakoulutetut naiset. Tutkimuksen mukaan huonossa työllisyystilanteessa ikä ja sukupuoli vaikuttivat työmarkkinoilla entistä enemmän ja koulutus vähemmän.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake