PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Löytynyt: Uusi kylmäkukkalaji Öröstä

IA, 20.5.2002


Dragsfjärdin Örön saarelta on löytynyt Suomelle uusi kylmäkukkalaji (Pulsatilla pratensis), jolle ei vielä ole suomenkielistä nimeä, kertoo Metsähallitus.

Laji löytyi Luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteistutkimuksien yhteydessä, joita on Örössä tehty jo vuodesta 1990 lähtien. Lajin suomenkieliseksi nimeksi sopisi löytäjän Jaakko Kullbergin ja lajin määrittäjän Leif Lindgrenin mielestä ketokylmäkukka.

Örön saarella toimii Saaristomeren meripuolustusalueen linnake ja saari on tänä vuonna siirtymässä osaksi Metsähallituksen hallinnoimaa Saaristomeren kansallispuistoa. Puolustusvoimien toiminta saarella jatkuu siitä huolimatta ja saari pysyy sotilasalueena. Niin kasvistoltaan kuin hyönteislajistoltaan Örö on yksi valtakunnallisesti arvokkaimmista suojelukohteista.

Ketokylmäkukka kasvaa muutamina yksilöinä paikalla, joka on pysynyt avoimena puolustusvoimien toiminnan ansiosta. Alueelle on siirretty hiekkaa, joten kasvin alkuperää voi vain arvailla.

Ketokylmäkukka on aurinkoisten ketojen kasvi. Se kasvaa mieluiten laidunnetulla neutraalilla tai emäksisellä ja vähätyppisellä maaperällä.

Örön linnakkeen perustivat alun perin Venäjän sotavoimat ja saareen on ilmeisesti 1900-luvun alussa tuotu paljon heinää, joka voisi olla yksi selitys kasvin esiintymiselle. Ketokylmänkukka kukkii aikaisin keväällä, joten se on voinut odottaa löytäjäänsä jo kauan.

Läheisimmät ketokylmäkukan esiintymät ovat Viron pohjoisrannikolla, mm. Hiidenmaalla ja Saarenmaalla sekä Ruotsin Gotlannissa ja Uplannissa, jossa sitä pohjoisimpana kasvaa Mälarin järvelle asti.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake