PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Kaskisavut nousevat taas Kaavin Telkkämäellä

IA, 22.5.2002


Telkkämäen luonnonsuojelualue on perustettu vaalimaan savolaista kaskimaisemaa ja sen kasvi- ja eläinlajistoa. Vuodesta 1993 lähtien on osa tilan metsistä kaskettu ja viljelty perinteisiä työmenetelmiä käyttäen. Jos vain sadekuuroilta vältytään, tämän vuoden kaski sytytetään torstaiaamuna 23. toukokuuta, kertoo Metsähallitus.

Alueelle viime syksynä kuivumaan kaadettu lehtipuusto poltetaan hitaasti viertämällä ja poltto kestää ainakin iltapäivään.

Kaskelle kylvetään nauris juhannusviikolla ja rukiinkylvö on vuorossa perinteisesti Laurin päivänä 10. elokuuta. Viime vuoden syysruis leikataan sirpillä elokuun lopulla ja syyskuun puolella se puidaan sekä nostetaan kesän nauriit.

Kaskiviljely oli Pohjois-Savon kivisillä mailla vuosisatainen maanviljelymenetelmä ja viimeiset kaskitulet roihusivat Kaavilla 1900-luvun puolivälissä. Kasket jaettiin poltettavan valtapuulajin mukaan huuhta-, rieskamaa- , pykälikkö- ja tavallisiksi lehtipuukaskiksi. Kaskessa viljeltiin yleensä ruista, ohraa, naurista, tattaria, kauraa ja pellavaa.

Kun alueen kasvuvoima ehtyi, se jätettiin laitumeksi, jolle vähitellen varttui uusi metsä. Perinteiset Itä-Suomen lehmät, kyytöt ja suomenlampaat laiduntavat taas alkavana kesänä Telkkämäen niityillä ja aiempien vuosien kaskilla. Lisäksi on kanoja ja hevonen.

Metsähallitus osti Telkkämäen vuonna 1984 ja viisi vuotta myöhemmin siitä perustettiin kaskiperinnetila. Tilan rakennukset ja pihapiiri on entisöity 1900-luvun alkupuolen asuun. Telkkämeän pihapiiriin saa tutustua vapaasti ja alueella on myös kaksi merkittyä polkua. Heinäkuussa tilalla on Metsähallituksen opas joka päivä klo 9-16.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake