PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Yhteispalveluauto tuo tietoliikenne- ja videoneuvotteluyhteydet haja-asutusalueelle

NettiJussi palkittiin vuoden yhteispalvelutekona

IA, 23.5.2002


Sodankylän NettiJussi on palkittu vuoden parhaana yhteispalvelutekona. NettiJussi on Suomen ensimmäinen liikkuva, telematiikkaan tukeutuva yhteispalvelu, joka tuo palvelut Sodankylän haja-asutusalueille.

Monipalveluauto sisältää useita julkisia ja yksityisiä palveluita. Autossa voidaan esimerkiksi täyttää hakemuskaavakkeita, etsiä työpaikkoja ja viranomaistietoja, hoitaa pankkiasioita ja tutustua koulutustarjontaan. Henkilöstö auttaa ja neuvoo palveluiden käytössä.

Autolla on aikataulu ja se pysähtyy kuhunkin paikkaan pariksi tunniksi. Autossa asiointi on käyttäjille maksutonta. Nettijussia voidaan käyttää myös erilaisiin teemakierroksiin ja pienimuotoiseen tavarankuljetukseen.

NettiJussi-autossa on neljä sisäisen verkon muodostavaa mikrotietokonetta, HST-lukulaite ja videoneuvottelulaitteisto. NettiJussi kytketään langattomalla WLAN-ratkaisulla paikalliseen tietoverkkoon tai ISDN-yhteyden puuttuessa yhteys otetaan GPRS-puhelimen avulla.

Palkinnon Yhteispalvelupäivillä Tampereella luovuttaneen Kuntaliiton mukaan NettiJussi on edistänyt palvelujen tasa-arvoista tarjontaa yhdistämällä luovasti sekä tietotekniikan, liikkuvan palvelupisteen että perinteisen asiakaspalvelun.

Harvaanasutussa Sodankylässä on arvokasta, että NettiJussi tarjoaa sekä julkisten että yksityisten palveluntuottajien palveluja, perusteluissa todetaan.

Palvelun ovat toteuttaneet Sodankylän kunta, Elisa Communications Oyj sekä Telepohja Oy. Se on ensimmäinen vaihe Lapin TE-keskuksen maaseutuosaston Pohjois-Lapin Seutukunnalle myöntämästä kolmivuotisesta EU-hankkeesta.

Kuntaliiton mukaan NettiJussi toteuttaa Suomen tietoyhteiskuntatavoitteita tuomalla hallinnon yhteispalvelua laajemmat tietoyhteiskuntapalvelut niidenkin saataville, joilla ei ole joko teknisiä tai taloudellisia mahdollisuuksia muutoin saavuttaa näitä palveluja.

Hankkeeseen on sisältynyt myös tietoyhteiskuntavalmiuksien laajaa kouluttamista, joka aikaa myöten tuo uusia vakituisia palvelun käyttäjiä.

Sodankylä on kehittänyt muutoinkin aktiivisesti yhteispalveluja, mm. Sodankylän kunnan ja Lapin maistraatin yhteistoimintaa sekä samassa pisteessä myös muille hallinnon osapuolille tuotettavia palveluja.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake