PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Greliini-hormoni voi olla avain laihdutustuloksen pysyvyyteen

FF-IA, 23.5.2002


Mahalaukusta ja ohutsuolen yläosasta erittyvä greliini-hormoni voi olla se avaintekijä, joka auttaa ylipainoisia henkilöitä pudottamaan liikakilot ja myös pitämään ne poissa, osoittaa torstaina julkistettu yhdysvaltalaistutkimus.

Tutkimuksesta kertoo lääketieteen alan julkaisu New England Journal of Medicine.

Greliinin on aiemmissa eläin - ja ihmiskokeissa havaittu kasvattavan ruokahalua. Hormonin pitoisuudet elimistössä kohoavat useimmilla ihmisillä ennen ateriaa ja vastaavasti laskevat pian aterioinnin jälkeen.

Yhdysvaltalaistutkimukseen osallistuneista 33 vapaaehtoisesta koehenkilöstä viidellä hormonitasot eivät kuitenkaan muuttuneet millään tavoin aterioinnin yhteydessä. Nämä kaikki viisi henkilöä olivat sellaisia, jotka olivat läpikäyneet mahalaukun ohitusleikkauksen.

Mahalaukun ohitusleikkaus on hoitomuoto, jota voidaan käyttää vaikeasti lihavien ihmisten hoitona. Leikkauksen läpikäyneet henkilöt laihtuvat yleensä useita kiloja, sillä he pystyvät leikkauksen jälkeen syömään ainoastaan pieniä ruokamääriä.

Tutkijoiden mukaan greliinin erityksen väheneminen on yksi potentiaalinen tekijä, joka selittää hyvää laihdutustulosta. Yleensä laihduttavilla henkilöillä elimistön greliinitasot säilyvät korkeina ennen ateriointia, jolloin ruokahalua on vaikeampi hillitä, ja menetetyt kilot kertyvät helposti takaisin.

Tutkijoiden mielestä tulokset antavat viitteitä siitä, että greliinin erityksen estoa voitaisiin tulevaisuudessa käyttää ylipainoisten henkilöiden hoitomuotona. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin siitä, kuinka turvallinen ja tehokas lihavuuden hoitomuoto greliinierityksen esto olisi, painottavat tutkijat.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake