PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Maidosta ehkä apua aikuisiän diabeteksen ehkäisyssä

FF-IA, 24.5.2002


Maitovalmisteiden säännöllisellä ja runsaalla kulutuksella on vahva käänteinen yhteys metabolisen oireyhtymän kehittymiseen ylipainoisilla aikuisilla, paljastaa amerikkalainen tutkimus. Siten maito ja maitovalmisteet saattavat vähentää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitautiin.

CARDIA-tutkimus on laaja seurantatutkimus, johon osallistui yli 3000 iältään 18-30-vuotiasta amerikkalaista. Seurantaa jatkettiin kymmenen vuoden ajan.

Tutkimusaineistoista selvitettiin maidon vaikutusta nuorten aikuisten metabolisen oireyhtymän syntyyn, sillä maidon kulutus on viime vuosikymmeninä vähentynyt merkittävästi samalla, kun aikuistyypin diabetes ja sydän- ja verisuonisairaudet ovat lisääntyneet.

Metaboliseen oireyhtymään liittyvät lihavuus, glukoosin epänormaali aineenvaihdunta, kohonnut verenpaine ja kohonneet veren rasva-arvot.

Maidon ja maitovalmisteiden kulutuksella oli käänteinen yhteys metabolisen oireyhtymän ilmaantuvuuteen ylipainoisilla tutkittavilla. Normaalipainoisilla tutkittavilla yhteyttä ei havaittu.

Ylipainoisilla maidon suojaava vaikutus oli sitä suurempi, mitä enemmän he nauttivat maitoa ja maitovalmisteita. Vaikutus oli sama miehillä ja naisilla.

Tutkijat esittävät johtopäätöksenään, että runsas maidon ja maitovalmisteiden kulutus voi suojata ylipainoisia aikuisia lihavuudelta ja metaboliselta oireyhtymältä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake