PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Makkara mainettaan parempi

HJ, 27.5.2002


Makkara on Painonvartijoiden mielestä mainettaan parempi herkku. Kun makkara paistetaan grillissä, siihen ei tarvitse lisätä rasvaa ja osa makkaran omasta rasvasta poistuu paistamisen aikana. Sen sijaan juomapuoleen on syytä kiinnittää huomiota.

Suomalaiset syövät Painonvartijoiden mukaan vuodessa keskimäärin 28 grillimakkara-annosta eli 2,8 kiloa makkaraa jokaista kansalaista kohti. Kolmannes makkaroista katoaa naisten suihin.

Painonvartijat muistuttavat kesätiedotteessaan, että yhteistä nykypäivän makkaroissa on vain muoto. Niiden sisältö ja rasvapitoisuus eroavat suuresti toisistaan. Runsaasti energiaa sisältävien makkaroiden painosta on lähes kolmannes rasvaa. Kevyissä vaihtoehdoissa voi kuitenkin olla vain puolet perinteisten makkaroiden rasvamäärästä.

Painonvartijoiden mielestä tämä kesäinen grilliherkku voikin olla mainio ateria jopa laihduttajalle, kunhan sitä syö kohtuullisesti ja käyttää lisukkeina vähärasvaista tavaraa, kuten salaattia, grillattuja kasviksia ja keitettyjä perunoita.

Oluesta, siideristä ja lonkerosta saattaa kuitenkin huomaamatta kertyä illan aikana reilua ruoka-annosta vastaava energiamäärä. Viisi isoa tuoppia pizzan kanssa nautittuna kaksinkertaistaa aterian kalorimäärän ja energiaa tulee enemmän kuin normaalipainoinen nainen kuluttaa koko päivänä.

Painoaan tarkkailevan kannattaa suosia mietoja oluita, sillä oluen sisältämä energiamäärä on suoraan verrannollinen sen alkoholipitoisuuteen. Alkoholittomissa oluissa on vähiten energiaa.

Siideri- ja lonkeropullossa on saman verran energiaa kuin isossa kolmostuopissa. Valitsemalla näistä kevytversiot päästään jo kolmospullon tasolle, ja joidenkin merkkien kohdalla jopa ykkösoluen tasolle.

Viiniä olisi Painonvartijoiden mielestä "trendikästä" jatkaa eurooppalaiseen tapaan viiniään kivennäisvedellä, vedellä tai kevytvirvoitusjuomilla.

Juomien energiamäärään vaikuttavat alkoholipitoisuuden lisäksi sokeri ja juomasekoituksissa käytetyt muut ainesosat. Eniten kaloreita on likööreissä ja juomasekoituksissa, joissa on kermaa tai limonaadia.

Painonvartijat ehdottavat, että ravintolassa kannattaa kääntyä tarjoilijan puoleen, jos on epävarma valinnoissaan.

Tässä Painonvartijat varmasti ovat oikeassa, sillä yleisen kokemuksen mukaan ravintolassa kannattaa ylipäätänsä aina kääntyä tarjoilijan puoleen, varsinkin jos haluaa tilata jotain.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake