PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Tutkimus: Magnesiumista apu raskausmyrkytyksiin

VERKKOTIE-HJ, 31.5.2002


Brittitutkijoiden tuore tutkimus antaa vahvaa näyttöä magnesiumin tehokkuudesta raskausajan komplikaatioiden hoidossa. Oxfordin yliopiston tutkijoiden mukaan aivan tavallinen, apteekeista saatava hivenaine saattaa estää suuren osan raskausmyrkytyksistä, jotka ovat kehitysmaissa eräs yleisin raskaana olevien naisten kuolinsyy.

Tutkimuksen mukaan magnesiumsulfaatti suojeli odottavia äitejä, ja vähensi todennäköisyyttä raskausmyrkytykseen lähes kuusikymmentä prosenttia. Sillä ei ollut haittavaikutuksia sikiöön. Magnesiumin käyttö lisäsi kuitenkin keisarinleikkausten tarvetta, uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina.

Tutkittavaan ryhmään kuului 10.000 odottavaa äitiä neljässä maanosassa. Tulokset julkaistiin arvostetussa lääketieteellisessä The Lancet Medical Journal -lehdessä.

Magnesiumilla on jo aiemminkin esimerkiksi Yhdysvalloissa hoidettu raskaana olevia naisia, muualla sen käyttö on harvinaisempaa. Myös Suomessa magnesiumin hyöty on tiedetty jo aiemmin, ja sen käyttöä raskausmyrkytysten ennaltaehkäisemiseksi on tutkittu.

Brittitutkimuksesta saattaa olla suurin hyöty juuri kehitysmaille, joissa halvan hivenaineen avulla uskotaan voitavan estää tuhansia kuolemia. Muun muassa Pakistanissa, Ugandassa, Ghanassa ja Zimbabwessa magnesiumia on vaikea saada.

Raskausmyrkytyksen syytä ei tiedetä, vaikka tautia on tutkittu paljon. Noin joka kymmenes raskaana olevista naisista kärsii oireista. Sen on todettu olevan yleisempää ensisynnyttäjillä ja kaksosraskauksissa. Tauti ilmenee muun muassa vaarallisen korkeana verenpaineena.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake