PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Biometrisissä tunnistusmenetelmissä suuria puutteita

VERKKOTIE-HJ, 31.5.2002


Tutkijoiden mukaan niin sanotut biometriset tunnistusmenetelmät eivät olekaan yhtä luotettavia kuin on oletettu. Asiasta kertoi Britannian yleisradio BBC perjantaina.

Useat tutkimukset ja testit ovat paljastaneet puutteita laitteissa, jotka käyttävät kasvojen piirteitä, silmän iiristä tai sormenjälkiä henkilöllisyyden tunnistukseen. Asiantuntijoiden mukaan menetelmiä voi harhauttaa erittäin yksinkertaisilla tekniikoilla.

Yhdysvalloissa kansalaisoikeuksia puolustavat järjestöt ovatkin tuominneet biometriset tunnistusmenetelmät, joiden avulla aiotaan suojella maan tärkeimpiä nähtävyyksiä terrorismilta.

Tähän mennessä biometrisiä menetelmiä on pidetty toimivina vaihtoehtoina ihmisten tunnistamisessa, mutta uusimpien kokeiden ja testien jälkeen epäily niiden tehokkuutta kohtaan on kasvanut.

Esimerkiksi Palm Beachin lentokentällä Floridassa testattiin kahdeksan viikon ajan kasvonpiirteiden tunnistuslaitetta. Testiaikana laite onnistui tunnistamaan vain 47 prosenttia tunnistettavista.

Testin huono tulos sai lentokentän johdon vakuuttuneeksi siitä, ettei menetelmästä ole hyötyä turvallisuusratkaisuissa. Huolimatta heikosta tuloksesta kasvojen tunnistuslaite on jo koekäytössä muun muassa New Yorkissa Vapaudenpatsaalla.

Myös monet muut testit ympäri maailmaa ovat pystyneet huijaamaan kasvojen tunnistuslaitteita ja sormenjälkitunnistimia. Muun muassa japanilaiset ja saksalaiset tutkijat ovat löytäneet paljon puutteita monissa biometrisissä tunnistusmenetelmissä.

Kaikesta huolimatta myös Helsinki-Vantaan lentokentällä suunnitellaan iiristunnistuksen käyttöönottoa

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake