PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Budjettiriihi osa I, lämmitysvaihe

Hallintoreviisori

 3.8.2007


Valtiovarainministeriö on Jyrki Kataisen (kok.) johdolla valmistellut oman (lämmitysvaihe) ehdotuksensa hallituksen koko budjettiriihtä varten. Ministeriön budjettiehdotus on perjantaina julkaistu myös internetissä.

Hallintoreviisori muistaa aikoja takavuosikymmeniltä jo tuolta 1970-luvulta aikoja, jolloin keltaisen budjettikirjan saanti sektoriministeriössä tai ministeriön alaisessa yksikössä syyskuussa - sekin harvoille ja valituille - oli yksi vuoden kohokohtia.

Mitään valtiovarainministeriön ehdotuksia ei tullut kuuloonkaan julkaista ennen budjettiriihtä saatikka koko kansan luettavaksi etukäteen netissä. No nettiä ei tosin silloin 1970-luvulla ollutkaan. Nettikykyinen käytäntö tuli valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) aikana 1990-luvulla.

Valtiovarainministeriön ehdotuksen julkistamistilaisuudessa valtiovarainministeri Jyrki Katainen kertoi, että Suomen talouden ja maailmantalouden voimakas kasvu on jatkunut poikkeuksellisen pitkään. Suomessa kokonaistuotannon odotetaan tänä vuonna kasvavan yli 4 prosenttia.

Luottamus talouskehitykseen on vahvaa ja perustekijät kasvua tukevia. Vuonna 2008 talouskasvu vaimentunee vain hiukan, ja kokonaistuotannon arvioidaan kasvavan edelleen runsaat 3 prosenttia.

Valtiovarainministeriön ehdotusta Jyrki Katainen luonnehti yhdellä sanalla – vastuullisuus. Mediaa ja oppositiota kiinnosti, mitä hallitusohjelmasta ja vaalilupauksista on mukana Kataisen ensimmäisessä budjetissa. Lupausten lunastuslista muodostuikin varsin pitkäksi, jota Katainen tiedotustilaisuudessa esitteli:

- Työpaikkojen määrää kasvanee lähes 50 000:lla ja työllisyysaste nousee 70 prosenttiin jo tänä vuonna. Työttömyysasteen arvioidaan alenevan 6,7 prosenttiin tänä vuonna ja 6,3 prosenttiin vuonna 2008.
- Kansaneläkkeisiin tasokorotus, perheiden hyvinvointiin ja terveydenhuoltoon panostetaan
- Osaamista edistetään
- Työllisyyttä tuetaan ja työvoiman kohtaanto-ongelmia lievennetään
- Tuloveroratkaisu suhdannetilanne huomioiden
- Eläkeläisten verotukseen helpotusta
- Perintöverotus kevenee
- Lahjoitusvähennys nousee
- Alkoholiveroa nostetaan terveyshaittojen vähentämiskeksi
- Energiaverotusta uudistetaan ympäristöystävälliseen suuntaan
- Valtion velkaa vähennetään

Veljet keskustassa alkoivat luonnollisesti nostaa omaa profiiliaan ruuan alv-asiassa ja energiaverotuksen uudistamisen ajoittamisessa. Jyrki Katainen luonnehti asiaa maltilliseen tapaansa, että edetään hallitusohjelman mukaan ja budjettiriihessä voidaan sopia viitteellinen aikataulu myös tuloverotuksen osalta.

Hallintoreviisori ennakoi budjettiriihestä yhtä myönteistä tapahtumaa kuin oli hallitusohjelman valmistelu Säätytalolla huhtikuussa.

Oppositio on ollut osaksi sanaton, koska niin hyvin edetään hallitusohjelman ja vaalilupausten kanssa. Demareiden puolelta äänessä on ollut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov, joka on joutunut etsimällä etsimään, mistä pystyisi kritisoimaan.

Kataisen budjettiehdotus lyö ällikällä siinä suhteessa, että kuka se edustaakaan parhaiten kaikkia kansalaisia. Kokoomuksen presidentinvaaleissa käyttämä slogan "vastakkainasettelun aika on ohi", on koko vasemmistolle suorastaan paniikin luonteinen painajainen, kun vanhoilla luokkayhteiskunnan palopuheilla ei taida jatkossa politiikassa pärjätä. Opposition porvaripuolen pienpuolueiden osalle on annettava tunnustusta, että poliittisen retoriikan ohella he myös antoivat tunnusta niille hyville asioille, joita budjettiehdotus sisältää.

Unohtaako Hallintoreviisori nyt jotain olennaista kolumnissaan, lukija jo kysyy? Ei unohda. Poliittisesti tärkein asia, joka liittyy valtion budjettiin on tämä tasa-arvotupon rahoitus.

Budjettikiertoa jo yli 30 vuotta seuranneena, Hallintoreviisori ennakoi tältä osin tapahtumien kulun siten, että hallitus täydentää syksyn aikana budjettiesitystään loka-marraskuussa, kun toivon mukaan palkkaneuvottelu tältä osin on seuraavalle sopimus kaudelle saatu käytyä.

No paljonko sitten tasa-arvotupossa valtio kompensoi palkankorotusten kustannusvaikutusta ja kuinka suurista palkankorotuksista kuntatyönantaja sekä Tehy voivat sopia? Kokoomuksen vaaliasiakirjasta otetaan tähän lupaus ohjenuoraksi:

"Seuraavalla tulopoliittisella kierroksella on koulutettujen, naisvaltaisten alojen palkkoja nostettava reilusti. Nyt tarvitaan tasa-arvotupo. Valtion on korotetulla valtionosuudella tuettava sellaista kuntasektorin palkkaratkaisua, jossa koulutetuille ja naisvaltaisille aloille – kuten hoitoalalle - maksetaan keskimääräistä suuremmat palkankorotukset."

Pitkän linjan kokoomusveteraanina Hallintoreviisori seuraa myös kuten kuka tahansa äänestäjä tämän tärkeän vaalilupauksen lunastamista. Haluan vielä tarkentaa, että valtion budjetin kautta kompensoitavan määrän pystyy kertomaan sitten, kun sopimukset on neuvoteltu mitoittamaan melko tarkkaan tuon edellä olevan vaalilupausklausuulin perusteella. Tämä on koko hallituksen luottamus- ja kunniakysymys, josta näyttää kokoomus kantavan suurimman vastuun.

Hallintoreviisori palaa seuraavassa kolumnissaan budjettiriihen osassa II –puintivaihe, valtion ensi vuoden budjettiasioihin mm. superministeriön perustaminen ym. kiintoisien asioiden tiimoilta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake