PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Budjettiriihen puinti vahvisti hallituksen toimintakykyä

Hallintoreviisori

 2.9.2007


Hallituksen budjettiriihtä lämmitettiin noin kuukausi sitten Jyrki Kataisen johtaman valtiovarainministeriön ehdotuksella vuoden 2008 valtion talousarvioksi. Ehdotus lupasi opiskelijoiden, lapsiperheiden ja eläkeläisten etuuksiin korotuksia - perintöverotus ja eläkeläisten verotukseen kevennyksiä ja tuloverotukseen.

Budjetin lämmitysvaihe sujui hallituksen keväällä kehyspäätöksen sopimissa puitteissa. Eri ministeriöt kilvan kehuivat ehdotusta siitä, ettei valtiovarainministeriön puuttunut (lue: tarvinnut puuttua) ministeriöiden omiin ehdotuksiin, kun kehyksen sisällä oli pysytty. Tämä ehdotus sisälsi jo kosolti hallitusohjelmassa ja kokoomuksen vaalitavoitteissa luvattuja asioita.

Suomen talouden ja myös maailmantalouden kasvu on jatkunut harvinaisen pitkään. Valtiovarainministeriön mukaan korkeasuhdanteessa eletään nyt loppuvaihetta. Kotimaan taloudessa epävarmuutta lisäävät kotitalouksien vahva velkaantuneisuus ja asuntojen kalliit hinnat.

Pääministeri Matti Vanhanen luonnehti etukäteen hallituksen tulevaa budjettiriihtä pääministerikausiensa helpoimmaksi ja sitähän se oli. Vanhanen ehti jo povaamaan nykyiselle hallitukselle jatkoa ensi vaalien jälkeenkin, jotta esimwerkiksi sosiaaliturvan kokonaisuusuudistus voidaan valmistella ja toteuttaa. Tämä nk. SATA -komitea on asetettu pohtimaan perusturvan uudistamista, jota luonnehditaan yhdeksi koko nykyisen hallituksen merkittävimmäksi uudistushankkeeksi kuntaremontin toimeenpanon ohella.

Budjettiriihessä löydettiin lopulta helposti yhteisymmärrys ruuan alv:n alennuksen ajankohdasta, alkoholien juomien korotuksen tasosta, perintöverotuksen alentamisesta, polttoaineiden verotuksen korottamisesta sekä tuloverotuksen alentamisen tarkasteluajankohdasta. Lisäksi budjettiriihessä sovittiin eräistä tie- ja ratahankemäärärahoista.

Edellinen punamultahallitus siirsi suuren rahoitusvastuun lukuisista tiehankkeista seuraavalle hallitukselle. Kokoomus kantoi huolta yliopistojen rahoituksesta. Budjettiin on kirjattu tältä osin, että yliopistolain ja siihen liittyvien muiden säädösten kokonaisuudistus valmistellaan siten, että hallituksen esitykset voidaan antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2009. Tässä yhteydessä yliopistojen taloudellista autonomiaa lisätään mahdollistamalla yliopistoille julkisoikeudellisen oikeushenkilön tai yksityisoikeudellisen säätiön asema. Jyrki Kataisen johdolla valmistelu valtiovarainministeriön budjettiehdotus piti hyvin koko hallituksen budjettiriihessä.

Mikä on muuttunut nykyisen hallituksen budjettilinjassa. Keskustelua on herätetty siitä, että valtiovarainministeri Jyrki Kataisen budjetti on sosiaalisempi kuin edellinen sdp:n puheenjohtaja Heinäluoman budjetti. Merkille pantavaa on, että pääministeri Vanhanen on tullut tässä tukemaan näyttävästi kokoomuslaista valtiovarainministeriä jyräten samalla oman puolueensa puoluesihteerin toistuvat "päivän korhoset".

Keskustelu budjetin sosiaalisuudesta on saanut myös monet sosiologit ja filosofit pohtimaan, voidaanko oikeudenmukaisuutta mitata. "Kyse on poliittisesta retoriikasta, jonka ei ole tarkoituskaan olla mitattavissa", totesi filosofian professori Timo Airaksinen maan suurimalle päivälehdelle. Oikeudenmukaisuudella kilpailu on Airaksisen mukaan erittäin raskasta poliittista argumentointia. Hänen mielestään hallitus ja oppositio ovat nyt alkaneet "lyödä isolla vasaralla" toisiaan.

Kokoomus korosti vaalitaistelussa, että yhteiskunnan lakisääteisten palveluiden lisäksi tarvitaan myös vapaaehtoista kansalaistoimintaa. Tarvitaan ihmisen vastuuta toisesta ihmisestä. Sosiaalisen omantunnon lisäksi yksilöstä välittäminen on kaikkein tärkeintä ja siinä työssä jokainen itse on tärkeä vaikuttaja. Jyrki Katainen sanoi vaalitaistelun aikana, ettei mikään puolue halua ihmiselle pahaa ja, että kaikki suuret puolueet toimivat parempien olojen puolesta. Se oli merkittävä toteamus, kun vastaava en ole kuullut muiden puoluejohtajien toteavan.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ehätti toteamaan, ettei hallitusta voi 100 päivän perusteella arvioida sosiaalisuudesta. Niinpä niin. Demarit ovat vaalien jälkeen haukkuneet kaikkea liikkuvaa. Hallintoreviisori ennusti jo keväällä, ettei demarien politiikka ja kasvot uudistu nykyjohdon toimesta. Puheenjohtaja Heinäluoma ei ole pystynyt osoittamaan SDP:lle selkeää suuntaa, vaan oppositiopolitiikka on ollut kaiken päivänpolitiikan kritisointia.

Demareiden vaaliohjelman toteuttaminen olisi romuttanut valtiontalouden tasapainon ja siihen politiikkaan ei Suomella ole kerta kaikkiaan mahdollista lähteä. Sinivihreä porvarihallitus toteuttaa lukuisia uudistuksia, mutta vaalii vastuullisesti valtiontalouden tasapainoa ja maksaa velkaa pois. Se on turvallista varautumista tulevaisuuteen.

Demareita repii tällä hetkellä monta melko syvääkin linjaristiriitaa ja se tulee näkymään kiusallisesti puoluejohdolle myös eduskunnassa hallituksen budjetin käsittelyssä. Demareiden piirissä on paljon tahoja, jotka haluaisivat katkaista suoran vuorovaikutuksen ammattiyhdistysliikkeeseen. Demareiden politiikka on oppositiossa ajautunut kaksilla korteilla pelaamiseen.

Toinen linjaristiriita on, joka kuvastaa demareiden omaksumaa oppositiopolitiikkaa, että politiikka painottuu kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisten ongelmien esiintuontiin. Tämä on kai sitä sosialidemokratiaa, josta äänestäjät oikeutetusti kysyivät vaaleissa, että miksi ette sitten hallituksessa ollessanne hoitaneet näitä asioista? Kiusalliseksi demareille tältä osin asian tekee, että äänestäjien silmissä nykyinen hallitus näyttää tekevän - eräistä maksujen korotuksista huolimatta- sosiaalisempaa politiikkaa kuin edellinen punamultahallitus.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta löytyy kolmas demareiden sisäinen linjaristiriita, jonka panttivangiksi demarit ovat joutuneet ainakin seuraaviin presidentin vaaleihin saakka.

Kokoomus ja koko hallitus voi olla tyytyväinen hallituksen budjettiesitykseen. Nykyinen hallitus ehtii vielä antaa ennen seuraavia eduskuntavaaleja nyt sovitun budjetin lisäksi kolme budjettia. Kaikki kokoomuksen vaaliohjelman ja samalla hallitusohjelman tavoitteet ehditään hyvin toteuttamaan. Mutta samalla on asioita syytä visioida tätä vaalikautta pitemmällä aikaperspektiivillä.

Kokoomus kantaa hallituksessa vastuuta maamme asioista, mutta visioi samalla tulevaisuutta ohi päivänpolitiikan. Tämä työ jäi raskaalla 1990-luvulla vähäisemmälle huomiolle, joka sitten näkyi puolueen kannatuksessa. Nyt kokoomuksella ja puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Kataisella on demareista poiketen monet politiikan tahtipuikot käsissään. Nuorekasta ja innostunutta puolueväkeä on mukana tekemässä kokoomuslaista tulevaisuuden politiikkaa.

Poliittisen keskustelun aloitteellisuus on jokaiselle puolueelle tärkeä. Tämän nykykokoomus on tällä hetkellä hoitanut puolueista parhaiten. Tämä mahdollistaa kokoomukselle hyvät asetelmat eduskunnan budjettikeskustelussa vastata samalla budjetista, mutta katsoa myös tulevaisuuteen puolueen omista lähtökohdista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake