PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Demarien oma linja kaaoksessa

Hallintoreviisori

 4.11.2007


Demarien ulkomailta matkittu toisten puolueiden järjestelmällinen lokaamis- ja mustaamiskampanja on jatkunut koko syksyn. Tämähän alkoi jo presidentin vaalien aikaan ja jatkui kuluvana vuonna eduskuntavaalien aikaan. Molemmat tuottivat demareille huonon lopputuloksen.

Vaikka demarien ehdokas valittiin presidentiksi, vaalien poliittisena voittajan pidettiin laajasti poliittisissa piireissä kokoomuksen Sauli Niinistöä.

Eduskuntavaaleissa kuluvana vuonna lokaamiskampanjan aloitti SAK:n vaalivideot, jotka sitten yleisen mielipiteen antaman palautteen johdosta jouduttiin poistamaan sinänsä harvinaisella tavalla kesken vaalitaistelun. Demarien omat vaalimainokset olivat myös sen kaltaisia, että ne syyllistävät kokoomuksen lisäksi äänestäjiä.

Vaalitappio ja jääminen kepun ja kokoomuksen jälkeen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi jätti demarit oppositioon, johon totuttelu on ollut demareille paniikinomaista linjatonta politiikan hötkyilyä tavalla, johon eivät edes perussuomalaiset pohjattomassa populismissaan yllä. Aika erikoinen tilanne aiemmin vastuulliselta, maltilliselta ja yhteistyökykyiseltä puolueelta.

Demarien välikysymys oli perustuslain ja eduskunnan työjärjestyksen mukaan sinänsä parlamentaariseen järjestelmään kuuluva väline saada hallituksen ja opposition välille keskustelua. Mutta aihe, joka käsitti parhaillaan käynnissä olevia terveydenhuoltoalan työehtosopimusneuvotteluja oli törkeää ja vastuutonta työmarkkinaneuvottelujen häirintää.

Hetkinen. Mitä kolumnisti nyt sanoi. Sanoi juuri ja tarkoitti täsmälleen sitä, mitä lauseessa lukee. Nimittäin Uutispäivä Demarin teettämä tutkimus, jossa kysyttiin, että onko kokoomus syyllinen uhkaavaan terveydenhuoltoalan lakkoon jne, kertoo täydellisestä paniikista ja linjattomuudesta tämänhetkisessä demarien johdossa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen totesi puoluevaltuuston kokouksessa Kokoomuksen voittaneen itse asiassa, mutta hävinneen julkisuuspelissä. Onhan tämä ollut erikoista julkisuuspeliä kokoomusta vastaan, vaikka Ylen arkistoista voidaan todentaa, ettei kokoomus ja sen puheenjohtaja luvannut tätä viisisaturaista kertakorotusta Tehyn väelle.

Mitenkä olisi voinut edes luvattakaan, kun kokoomus ei ole palkkaneuvotteluja käyvä työmarkkinaosapuoli?

Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen vieraileva professori Hannu Olkinuora sanoi Verkkouutisten haastattelussa 31.10.2007 "Tehy – konfliktin" edenneen nyt kolmanteen ja sen osanottajien julkisuuskuvan kannalta ratkaisevaan vaiheeseen.

On pakko kysyä demareilta, vastustavatko he asetetun arvovaltaisen arkkiatri Risto Pelkosen johtamaa sovintolautakunnan työtä ja mahdollista sovinnon syntymistä sen kautta. Sehän olisi heille "poliittinen waterloo" tässä aloittamassaan kokoomuksen mustaamiskampanjassa.

Demareiden kannatus on pysynyt oloissamme alhaalla koko vuoden. Kuka olisi uskonut, että vaaleissa demareiden kannatus jää 22 %:n tasolle, kun samaan aikaan vasemmistoliitosta piti valua ilmaisia ääniä demareiden laariin?

Kuka olisi uskonut, että demareiden kannatus on pudonnut peräti 21 %:n seutuville vaalien jälkeen? Kyllä äänestäjät osaavat vetää johtopäätöksiä asioissa, joista demarit syyttävät kokoomusta. Mitkä ovat olleet puolueen omat näytöt monissa porvarihallituksen nyt toteutusvaiheeseen tulevissa lukuisissa asioissa?

Eipä ihme, että sinivihreää Vanhasen-Kataisen hallitusta on arvioitu sosiaalisemmaksi ja tulevaisuuden haasteisiin tarttuvaksi kuin edellistä hallitusta, jossa demareilla oli valtiovarainministerin salkku.

Demarien kentällä kiehuu. Kaikki eivät suinkaan ole tyytyväisiä puheenjohtaja Heinäluoman johtamaan demareiden öykkäröinti- ja mustaamislinjaan. Moni politiikan seuraaja onkin todennut, että menossa on puheenjohtaja Heinäluoman jo SAK:ssa käyttämä "likaisen osaston" julkisuuspelin toteutus.

Onpa sellaisiinkin käsityksiin politiikan seuraajien piirissä päädytty, että kokoomuksen vaalitavoitteiden toteutuminen, jotka on lähes 1:1 kirjattu hallitusohjelmaan, on demareille pahin poliittinen skenaario vuoden 2011 eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Nyt demareiden pitää suunnata kaikki voimat kokoomuksen ja sen vaalitavoitteiden toteutumisen estämiseen ja häirintään.

Kaikki tämä kehitys on tapahtunut nykyisen puheenjohtaja Heinäluoman ollessa demareiden johdossa ja varsin lyhyessä ajassa. Siinä on jäänyt jalkoihin demareiden oma sisäinen uudistaminen ja politiikan sisältö. Vaalien jälkeinen kansanedustaja Kalliomäen johtama totuuskomissio oli etukäteen ylhäältä johdettu, ettei puoluejohdolle siitä tullut vastuuta vaalitappiosta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake