PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Demareiden oppositiopolitiikka poltetun maan lyhytnäköistä taktiikkaa

Hallintoreviisori

 19.11.2007


Demareiden poltetun maan oppositiopolitiikka kärsi pahan haaksirikon Tehyn työehtosopimusneuvotteluissa. Välillä tuntui siltä, että demarit jopa toivoivat asetetun sovintolautakunnan työn epäonnistumista.

Kysyä sopii, pysyykö demareiden kenttäväki enää mukana nykyisen demarijohdon politiikan linjauksissa. Niin suuren linjanmuutoksen demareiden politiikka on puolessa vuodessa kokenut ja etääntynyt kauaksi maamme asioista vastuullisesti aikaisemmin vastanneesta demarilinjasta.

Kesän jälkeen demareiden poltetun maan oppositiopolitiikka alkoi eduskunnan syysistuntokauden alkaessa budjetin lähetekeskustelussa syyskuussa ja lokakuussa jätetyllä välikysymyksellä sekä nyt marraskuussa nk. potilasturvalain käsittelyssä viime viikolla.

Puheenjohtaja Eero Heinäluoma oli vielä runsas seitsemän kuukautta sitten vastuullinen valtiovarainministeri, jonka johdolla laadittiin budjetin menokehykset ja annettiin budjettiesitys kuluvalle vuodelle.

Punamultahallitus piti kiinni sovituista raameista. Nyt demarit syyttävät Kokoomusta, kun se toimii samalla tavalla. Heinäluoman johdolla tehdyt budjettiraamit eivät estäneet demareita vaalien alla esittämästä miljardiluokassa yli raameista meneviä menojenlisäysehdotuksia.

Tehyn TES-neuvottelujen meneillään edelleen ollessa demareiden välikysymyksellä piehtarointi oli jatkoa paniikinomaiselle poltetun maan oppositiopolitiikalle.

Edellisessä kolumnissa Hallintoreviisori ihmetteli demareiden politiikan linjanmuutosta, joka on tapahtunut puheenjohtaja Heinäluoman aikana ja erityisesti nyt vaalien jälkeen. Demarit olivat Kokoomuksen hallituskumppani vv. 1995-2003 ja silloin demarit osoittivat vastuullista ja analyyttistä politiikan tekoa maamme kannalta keskeisissä asioissa.

Kaikkein törkeintä demareiden touhu oli eduskunnassa potilasturvalain kohdalla viime viikolla. Kun laki voitiin säätää tavallisena lakina, oli demareiden helppo väistää vastuu ja politikoida oloissamme halpahintaisella populismilla ja poltetun maan taktiikalla. Samanaikaisesti sovittelulautakunta kävi Tehyn TES -neuvotteluja.

On kysyttävä rehellisesti, onko mopo karannut lopullisesti puheenjohtaja Heinäluoman käsistä. Lain tarpeellisuus konkreettisesti nähtiin lauantaina ja sunnuntaina, miksi laki tarvittiin varmistamaan välttämätön henkilökunnan määrä potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Vielä viime viikolla demareiden nettisivulla kirjoitettiin näin: "Porvarihallituksen poukkoilu ja sekoilu hoivakriisissä on osoittanut karulla tavalla hallituksen vakavat puutteet työmarkkinaosaamisessa. - Hallituksen viimeinen sekoilu on ollut viime viikolla eduskuntaan tuotu pakkolakiesitys."

Niinpä niin demarit, mutta jos te itse osasitte työmarkkina-asioita, niin miksi sitten piehtaroitte poltetun maan taktiikalla koko syksyn törkeästi häiriten käynnissä olevia työmarkkinaneuvotteluja? Työmarkkinaneuvottelujen ja pelisääntöjen törkein rikkoja olette te demarit itse.

Puheenjohtaja Heinäluoma nimitti puoluevaltuustossaan porvarihallitusta kriisihallitukseksi. Asia taitaa olla juuri päinvastoin. Meillä on nyt kriisissä oleva pääoppositiopuolue, joka on luisunut vastuuttomaan poltetun maan oppositiopolitiikkaan.

Tiedettiin jo vuosia sitten, että tänä vuonna tulee neuvoteltavaksi paljon puhuttu maatalouden 141-tuen jatko. Myös metsäteollisuuden nähtävissä olleet vaikeudet ja puutullikysymys Venäjän kanssa tiedettiin. Tehtaiden alasajoja päätettiin jo nimenomaan Heinäluoman ollessa valtiovarainministeri. Nykyinen hallitus ei ole edes vaikuttanut noiden asioiden syntyyn.

Huomion kiinnittäminen koko ajan pois demareiden omasta politiikasta ja linjasta poltetun maan keinoja kaihtamatta- oppositiopolitiikalla, on demareiden tämän hetken politiikan sisältö. Se on hyvin kaukana monen EU-maan sosialidemokraattien linjasta.

Kansanedustaja Heli Paasio (sd.) sanoi osuvasti demareiden vaalitappion analysoinnissa, että elämää on demareiden ulkopuolellakin. Sitä sietäisikin demareiden vakavasti pohtia Heinäluoman johdolla omaksutun poltetun maan oppositiopolitiikan sijasta.

Ovatko demarit palaamassa juurilleen, koska heidän periaateohjelmassa ja puolueen säännöissä korostetaan sosialidemokratian aattellisen lähtökohdan perustuvan sosialismiin? No olkaa edes sitten tälle sirppi ja vasara -linjalle rehellisiä nykyisen kaaosmaisen politiikan sijasta.

Tosin eräs demari pohti vaalien jälkeen, etteivät demarit tohdi kutsua nykypäivän nuoria puolueensa järjestötoimintaan mukaan. Menneen maailman ay-mafiatouhua se tuntuu olevan, kuten Helsingissä demarivaltuustoryhmästä Kokoomuksen ryhmään siirtynyt demari sitä hiljattain luonnehti.

Kokoomuksella tuskin on mitään sitä vastaan, jos demarit jatkavat lyhytnäköistä poltetun maan oppositiopolitiikkaa. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) eivät provosoituneet demarien hyökkäävästä linjasta Tehyn TES-neuvottelujen aikana. Kokoomuksessa varmaan tunnetaan tyytyväisyyttä siitä, että myös seuraava hallitus on sidottu mukaan Tehyn kanssa tehtyyn sopimukseen.

Kokoomuksen vaalitavoite itse asiassa toteutuu nyt täysimääräisesti. Se paljon puhuttu viisi saturaistakin ylittyy komeasti Sari Sairaanhoitajalle. Kokoomuksen kaikkien vaalitavoitteiden toteuttaminen on alkanut johdonmukaisesti. Toteuttamista ei tule estämään demareiden poltetun maan oppositiopolitiikka.

Kokoomus on säilyttänyt tuoreessa Ylen kannatusmittauksessa eduskuntavaalien tason, joka kertoo Kokoomuksen politiikalla olevan vankan tuen, vaikka media- ja demari-myllytys on ollut oloisamme ainutlaatuisen kovaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake