PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Paha, paha kokoomuslainen

Fågeli

 1.12.2007


SDP ei yllätä. Puolue jatkaa johdonmukaisesti jo vaalien alta tutulla epäjohdonmukaisella linjallaan. Kulunut viikko tarjosi siitä useamman esimerkin.

SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta repäisi torstaina vaatteensa, kun hallitus nimitti opetusministeri Sari Sarkomaan (kok.) esityksestä Opetushallituksen pääjohtajaksi kokoomuslaisen Timo Lankisen. Jotakin Feldt-Rannalta jäi kuitenkin tarkoituksella kertomatta.

Feldt-Rannan mielestä ensinnäkin Sarkomaa toimi Lankisen nimityksessä "kestämättömällä tavalla" teetettyään Lankisella selvityksen Opetushallituksen tilasta ja "palkittuaan" sitten Lankisen esittämällä tätä viraston pääjohtajaksi.

- Kokoomuksen röyhkeyttä ja ylimielisyyttä kuvaa hyvin se, että Sarkomaan valtiosihteeri Heljä Misukka (kok.) vaati jo syyskuussa Nykypäivän haastattelussa kokoomuslaisia hakijoita opetushallinnossa avautuville paikoille, demarien puoluesihteeri ryöpytti.

Hänen mukaansa pätevyydelle ja kokemukselle ei "Kokoomuksen pelissä" anneta arvoa, vaan Lankisen tärkeimmät nimitysperusteet "näyttävät olevan Kokoomuksen jäsenkirja ja oikea sukupuoli".

Samaisessa valtioneuvoston istunnossa hallitus nimitti Verohallituksen pääjohtajaksi kokoomuslaisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen esityksestä sosialidemokraatti Mirjami Laitisen. Feldt-Rannalta ei irronnut puolta sanaa kommentiksi tähän "Kokoomuksen peliin", jossa tärkeimmät nimitysperusteet eivät ole Kokoomuksen jäsenkirja ja oikea sukupuoli.

* * *

Iloisesti tuntuvat sosialidemokraateilta unohtuvan tosiasiat muutoinkin. Puolueen verkkosivuilla esitellään SDP:n vaihtoehtobudjettia propagandajulistuksessa, jonka yksi kappale sietää tulla siteeratuksi kokonaisuudessaan:

"Porvarihallitus on toimillaan ennätyksellisen nopeasti hukkaamassa edellisten hallitusten työhön perustuvan vahvan taloudellisen perinnön. Verojen ja maksujen korotukset ja sekoilu työmarkkinapolitiikassa kiihdyttävät inflaatiota ja aiheuttavat talouskasvun hiipumisen. Kuntatalouden näkökulmasta hallitus on varsinainen katastrofi."

Ex-valtiovarainministeri Eero Heinäluoman (sd.) jättämästä vahvasta taloudellisesta perinnöstä on saatu jo ensimmäiset merkit. EU:lle jätettävää vakaussopimusta valmistellessaan hallitus joutui toteamaan, että julkisen talouden ylijäämä uhkaa nykyisellä kasvuvauhdilla huveta.

Hallitus pyrkii valtiontalouden yhden prosentin ylijäämään suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2011. Ellei tavoitteeseen päästä, seuraava hallitus saa perattavakseen julkistalouden, jonka ylijäämä lepää kaikkinensa työeläkerahastojen varassa. Sellainen siis on se jakovara, jota SDP vaaliohjelmassaan toitotti ja vaihtoehtobudjetissaankin menolisäyksinä tarjoilee.

Verojen ja maksujen korotusten puolue väittää kiihdyttävän inflaatiota. Kunta-alan, erityisesti terveydenhuollon henkilöstön palkankorotusten inflaatiota kiihdyttävästä vaikutuksesta SDP sen sijaan ei puhu mitään. Tässä puolueen johdonmukaisuudelle on nostettava hattua: eihän se ollut valmis ennen vaalejakaan koulutusta vaativien naisvaltaisten matalapalkka-alojen aseman korjaamiseen.

Jos valtionosuudet täysimääräisinä kunnille maksava, valtionosuuksien vanhat hännät kunnille palauttava ja 150 miljoonan euron lisäpanostuksen kunnille maksava istuva hallitus on demarien mielestä kuntatalouden näkökulmasta katastrofi, ei valtiovarainministeri Heinäluoman edustamasta edellisestä hallituksesta voi puhua samana päivänä – paitsi demarien puppugeneraattorissa.

* * *

Vähälle julkiselle huomiolle jäi kuluneella viikolla järjestetty SDP:n Kohti kestävää liikennettä –seminaari, jonka avauspuheenvuorossa oppositiojohtaja Heinäluomalta tuntui riittävän rahaa erilaisiin hyviin ja kannatettaviin liikennehankkeisiin.

Edellisen hallituksen valtiovarainministerit Antti Kalliomäki (sd.) ja Heinäluoma sen sijaan rahojen puutteessa repivät liikenneministeri Leena Luhtasen (sd.) johdolla laajapohjaisesti valmistellun väyläohjelman, jolla edes yritettiin tehdä väylärakentamisesta pitkäjänteistä ja johdonmukaista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake