PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Kauheimmat joululahjani

A.Nenäkäs

 19.12.2007


Kauppiaat, tehtailijat ja kaikenkarvaiset tuotteidentyrkyttäjät tekevät näin joulun alla kaikkensa saadakseen verottajalta lompakkoon unohtuneet ylijäämäeurot parempaan talteen. Niin tietysti oikein onkin. Parhaat, epätoivoisimmat ja rankimmin metsään menevät yritykset löytyvät toki netistä. Ostajasta ja näkökulmasta toki riippuu miten kutakin kaupustelija arvottaa.

Kotimaiset valmistajat ovat keksineet lahjavihjekoneen, jossa kertomalla pari tietoa lahjansaajasta voi saada loistavia lahjavinkkejä – tai sitten ei. Kokeillaanpa. Mitähän ostaisin lapselle, joka voisi olla vaikkapa innokas pelikaveri. Loistava vihje heti kolmannella sijalla: tasapainottava puhdistusgeeli! Hienoa, kylläpä pikku pelikaveri jouluna ilahtuu.

No, yritetäänpä uudelleen. Mistähän äijäkulttuuria vaaliva mies innostuisi? Wou, pörrösukkia ja mehiläistuote-saunavoidetta! Metsään menee. Olisi ehkä parempi jättää pakkaamatta. Puukkoja ja kaljakoreja ei näiden valmistajien listalta löydy.

Vaan mitä jos menisi merta edemmäs kalaan? Jos kotomaasta ei löydy inspiroivia lahjakapineita, niin ulkomailla ainakin mielikuvitus laukkaa vinhemmin. Amerikkalainen Gizmodo –sivusto esittelee kapineita, joista osa olisi ehken saanut jäädä keksimättäkin. Kuten nyt vaikkapa himokkaille koirille tarkoitettu nelijalkainen hotdoll -kumikumppani.

Kehnoja lahjoja on maailma täynnä, mutta parhaat lahjat ovat yleensä vielä keksimättä. Tosin ranskalaiset väittävät aivan muuta. Naurettavaan kympin hintaan voi ostaa USB-väylään liitettävän viinihanan, josta voi valuttaa ulos netin kautta tilattuja viinejä!! Aivan loistavan paljon parempi on tämä kuin muinoin tuttavan tuttavan Viipurin torilta edullisesti hankkima USB-muistitikku, jonka toimimattomuuden syyksi paljastui sisällä ollut johdonpätkä. Sen johdon lisäksi ei tikussa nimittäin muuta ollutkaan.

Valitettavasti oikeassa elämässä joutuu yleensä varautumaan aivan vääränkokoisten vaatteiden tai hämmentävien taidelasihäkkyröiden vastaanottamiseen. Sellaisten, joita kilteinkin kriitikko luonnehtisi ehkä muotokieleltään "mielenkiintoisiksi" ja väriharmonialtaan "erilaisiksi". Ne, joissa mitään ylipäätään sisällä pysyy voi täyttää lahjaksi saaduilla halpiskonvehdeilla. Loppiaisen jälkeen pystit voi kierrättää yhdessä joulukuusen kanssa ja kertoa valitellen, kuinka naapurin lapset rikkoivat "sen ihanan vaasin vai mikä se nyt oli".

Sitten on tietysti mahdollisuus antaa näitä eettisiä lahjoja ja samalla ostaa hyvää omaatuntoa. Tarjolla on maun mukaan lapsia, vuohia ja lehmiä käännytystyöllä tai ilman. Tarjolla ei kuitenkaan ole keinoja estää esimerkiksi halvan eurooppalaisen maitojauheen dumppausta Afrikkaan tai diktatuurin ja korruptionvastaista aktiviteettia. Näin huolehditaan siitä, että samoja lahjoja riittää vielä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jääkin lopulta ilmoittaa, että "tämän vuoden joululahjarahat on käytetty lahjanhankkijan materiaalisen hyvinvoinnin kehittämiseen ja avustukset samaan tarkoitukseen otetaan vastaan jäljempänä mainitulle tilille".

Lahjastressittömän joulun kunniaksi voi rauhoittua vaikka uusien kehitteillä olevien medioiden parissa. Kerrotaan nimittäin, että Ylessä suunnitellaan jo tekstitöntä teksti-televisiota sekä äänetöntä digiradiota. Niitä kuunnellessa voi nauttia vaikka langattoman villapaidan lämmöstä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake