PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Syyskauden poliittista yhteenvetoa hallitus vs. oppositio

Hallintoreviisori

 21.12.2007


Nykyinen sinivihreä porvarihallitus aloitti toimintansa huhtikuussa. Hallitusohjelman nimeksi tuli "Vastuullinen, välittävä ja kannustava Suomi". Hallitusohjelman yhdistäviä arvoja ovat ihmisen ja luonnon tasapaino, vastuu ja vapaus, välittäminen ja kannustaminen sekä sivistys ja osaaminen. Jokainen hallitukseen osallistuva puolue katsoi saaneensa omat vaalitavoitteensa kirjattua hallitusohjelmaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan uuden hallituksen tavoitteena on uudistaa palveluita, verotusta, tulonsiirtoja ja hallintoa vastaamaan tämän päivän maailmaa ja ihmisten tarpeita.

"Sinivihreästä hallitusohjelmasta tuli uudistava ja eteenpäin suuntautuva. Historiallisen suuriksi haasteiksi nähtiin ilmastonmuutoksen torjuminen ja väestörakenteemme nopea ikääntyminen. Näihin varautuminen näkyy ohjelman kaikissa keskeisissä linjauksissa."

Näin kirjoitti Jyrki Katainen heti tuoreeltaan MTV3:n nettikolumnissa hallituksen nimittämisen jälkeen.

Eduskunnan syysistuntokausi oli sitten hallituksen ensimmäinen todellinen tulikaste. Asioista ja tapahtumista ei ollut puutetta. Syksyä värittivät yksittäiset työmarkkinaneuvottelut ja työselkkausuhat, valtion ensi vuoden budjettiesitys ja eräitä merkittäviä hallituksen lakiesityksiä ja selontekoja sekä tiedonantoja eduskunnassa.

Valtion ensi vuoden budjettiesityksessä noudatettiin johdonmukaisesti hallitusohjelmaa. Jyrki Kataisen ensimmäisessä budjettiehdotuksessa opiskelijoiden, lapsiperheiden ja eläkeläisten etuuksiin tuli korotuksia. Lisäksi perintöverotus ja eläkeläisten verotus kevenevät Lisäksi budjettiehdotuksessa on monia työvoiman kohtaanto-ongelmien lievittämiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Kuluvalla viikolla hallitus antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksella Jyrki Kataisen esittämänä EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisesti kansallisen vakausohjelman tarkistuksesta. Tähän ilmoitukseen yhdistettiin samalla hallituksen arvio Suomen talouspolitiikan tulevista haasteista.

Puheessaan Katainen korosti Suomen tulevan ikääntymiskehityksen poikkeuksellisen suurta vaikutusta sekä peräänkuulutti sen edellyttämien poliittisten toimenpiteiden rivakkaa toteuttamista. Sinivihreä hallitus tarjoaa ratkaisuksi hyvinvoinnin tulevaisuustalkoita: kolmenlaista menomalttia sekä viittä toimenpidekokonaisuutta.

Hallitusrintama on esiintynyt varsin yhtenäisesti koko syksyn eduskunnassa. Tehyn työselkkausuhka ja hallituksen eduskunnalle antama poikkeuksellinen lakiesitys potilasturvasta toi hallitusvastuun kantamisen "herkun" hallituksen harteille ja eritoten Kokoomukselle.

Hallitukselle voidaan antaa vastuunkannosta kiitettävä kouluarvosana. Kun tulikaste on nyt koettu ja hyvin kestetty, voi hallitukselle ennustaa hallitusohjelmansa toteuttamisessa hyvää jatkoa. Ensi vuoden yksi merkittävin poliittinen asia tulee olemaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko eduskunnalle, joka sekin hallitusohjelman mukaisesti annetaan eduskunnalle sovitussa ajassa.

Puolueiden kannatusmittauksissa kolme suurinta puoluetta ovat olleet likimain tasoissa. Kokoomuksen kannatushuipun pienoista hiipumista on otsikoitu, vaikka koko syksyn Kokoomuksen kannatus on pysynyt eduskuntavaalien tasolla ja välillä sen ylikin.

Totta kai Tehyn työselkkausuhka on vaikuttanut Kokoomuksen kannatukseen, kun vastuu asiasta tuntui välillä kaatuvan yksin Kokoomukselle. Mutta kun aikaa kuluu, huomataan, että sehän oli Kokoomus, joka puhui koulutettujen naisvaltaisten alojen palkkojen korjauksen puolesta vaaleissa.

Hallitus ja Kokoomus piti lupauksensa tukea erillisellä valtionosuusmäärärahalla kunta-alan palkkaratkaisua. Senkin asian merkitys huomataan aikanaan. Kokoomus on saanut palautetta ylimielisyydestä. Se palaute otettaneen vakavasti mediaesiintymisessä jatkossa huomioon.

* * *

Kolumnin loppuosa on omistettu sitten pääoppositiopuolue demareille. En malta olla ihmettelemättä, miten puheenjohtaja Heinäluoman aikana politiikan tekotapa on muuttunut.

Vaaleissa demarit ja SAK sortuivat ala-arvoiseen mainoskampanjaan. Ikään kuin jatkoa olivat syksyn aikana koetut demaripolitiikan näytöt. Tehyn työselkkausuhan kärjistäminen välikysymyksellä ja muilla manoovereillä on aivan toisenlaista vastuunkantoa, mihin demareiden toimesta on yleensä totuttu. Kysyin jo aiemmin kolumnissa, että ikään kuin demarit olisivat toivoneet sovintolautakunnan työn epäonnistuvan.

Ensi vuoden budjetin käsittelyssä on eduskunnassa koettu vuosikausiin populistisin ehdotus: demarit esittivät valtion budjettiin n. 1,3 miljardia euroa pysyviä menonlisäyksiä. Rahoituksesta ei kanneta esityksessä liiemmälti vastuuta.

Samaan aikaan valtiovarainministeri Katainen ja monet asiantuntijat varoittavat valtion budjetin alijäämän syntymisestä tulevina vuosina väestön ikääntymisen, työvoiman määrän, maamme kilpailukyvyn ym. seurauksena.

Eihän tässä ole aikaa kuin yhdeksän kuukautta, kun demareiden puheenjohtaja Heinäluoma oli itse valtiovarainministerinä. Eipä ihme, että valtiovarainministeri Katainen totesi kuluvalla viikolla demareille, että heidän esityksensä on täysin käsittämätön.

Jatkoksi Heinäluoma alkoi sotkea ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa EU:n turvatakuita NATO–keskusteluun. Demareiden ulkopolitiikan asiantuntijat tietävät varsin hyvin, ettei EU:lla itsellään ole kirjattua vastuuta jäsenmaiden turvatakuista. Kyllä ne tulevat NATO:n kautta.

Jos alkava vuosi on demareiden oppositiopolitiikassa kuluvan syksyn kaltaista, niin eipä se paljon lupaa. Demareiden politiikalta puuttuu täysin johdonmukainen analyyttinen linja. Sen tietävät monet demareiden sisäpiiriläiset. Tosiasia on, että Heinäluoman vetämänä demarit eivät voi uudistua, joka asia heillä pakosta edessä on.

Jokainen näkee politiikkaa omalla tavallaan, väritetyillä silmälaseilla, sen myöntää Hallintoreviisorikin. Kaikille lukijoille rauhallista ja riemullista joulun juhlaa sekä menestyksellistä uutta vuotta 2008 !

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake