PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Julkiset palvelut vaalivaltiksi

Alluvaari

 5.1.2008


Allu on jäänyt eläkkeelle. Sijaan on astunut Alluvaari, ihan oikea vanhuuseläkeläinen. Sellainen, joka kitisee ja valittaa, syyttää valtiota etujen leikkaamisesta ja porvaria palvelujen yksityistämisestä. Yht'äkkiä mikään ei ole reilassa. Hyvinvointivaltio säröilee, niin kuin viisas presidenttimme sanoo, ja jumaliste juuri meidän polojen eläkeläisten kohdalla. Meitä sorretaan.

Toveri SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma on kelpo mies. Hän tietää ja kertoo, että kaikki on porvarihallituksen syytä. Kokoomuksen aatteilla ja Keskustan myötävaikutuksella yksityistetään julkiset palvelut niin, ettei jäljelle jää mitään muuta kuin köyhyyttä, kurjuutta ja kolotusta.

Saamistaan neuvoista huolimatta Alluvaari haistattaa heinäluomalaisille pitkät. Ruikuttaminen on pelkkää silmänlumetta ja vaalipropagandaa. Samaa temppua demarit yrittivät jo viime vuoden eduskuntavaaleissa, ja sillä piti Heinäluoman kuningastietä jatkettaman. Mutta toisin kävi, niin kuin tiedämme.

Nuriseminen ja nurjat asenteet vierottavat äänestäjiä politiikasta. Heinäluoman porukan viljelemä ajatus poliitikkojen itsekeskeisyydestä ja palvelukielteisyydestä vain pönkittää politiikanvastaisuutta. Ja paradoksaalista kyllä, tämä puraisee juuri syyttäjän omaan nilkkaan.

Politiikan äänettömien yhtiömiesten joukkue on jo puolueita suurempi ryhmittymä. Eduskuntavaaleissa 2007 suurimmat puolueet Keskusta ja Kokoomus saivat kumpikin runsaat 600 000 ääntä, kun äänestämättä jättäneitä äänioikeutettuja oli 1,3 miljoonaa eli enemmän kuin kahden suurimman puolueen yhteenlaskettu kannatus. Eniten heitä löytyi vasemmiston perinteisiltä barrikadeilta niin alueellisesti kuin sosiaalisestikin tarkasteltuna.

Äänestämättä jättämistä pidetään yleisesti syrjäytyneisyyden seurauksena. Demareiden esittämät syytökset ovat siis myrkkyä, eivätkä lääkettä. Sitä paitsi ne ovat puppua.

Monesti esillä ollut palvelujen ulkoistaminen ei tarkoita niiden lopettamista vaan tarjoamista tehokkaammin, edullisemmin ja vaihtoehtoja lisäämällä. Viime kädessä julkisten palvelujen maksaja on joka tapauksessa niitä vastaanottava kansa. Siksi yhteiskunnan – niin valtion kuin kunnankin – on pyrittävä edullisuuteen, laatuun ja monipuolisuuteen. Tällöin ulkoistaminen on usein parempi vaihtoehto kuin byrokratian kasvattaminen.

Sanotaan, että puolueet eivät juurikaan erotu toisistaan. Kuitenkin suhteessaan palvelujen tuottamiseen ja valinnan mahdollisuuksien tarjoamiseen kansalaisille puolueet profiloituvat selvästi. Näitä eroja Kokoomuksen kannattaa korostaa. Valtiokeskeisyys vs. markkinat on tärkeä perusjakaja, jota tuodaan aivan liian ujosti ja vähäisessä määrin esiin.

Muistattehan demareiden puhekuplamainokset eduskuntavaleissa: Minä vastaan me, jossa MINÄ edusti "porvarillista pahaa" ja ME edusti "sosialidemokraattista hyvää". Tässä iski Eero Heinäluoma joukkoineen kirveensä pahasti kiveen asettaessaan sloganinsa yksilöä vastaan.

Jokainen äänestäjä on pieni minä, joka haluaa itselleen mahdollisuuksia ja valinnan vaihtoehtoja. Kokoomuksen Jyrki Kataisen vastaisku olikin oivallinen: "Me on monta minää".

Muutaman vuoden takaisessa brittiläisessä tutkimuksessa havaittiin, että vähiten koulutetut ja pienituloisimmat vaativat eniten omien valinnan mahdollisuuksiensa lisäämistä, koska se parantaisi eniten juuri huono-osaisten asemaan. Rikkaillahan on jo lähtökohtaisesti enemmän valinnan mahdollisuuksia.

Politiikan tutkija professori Tuomo Martikainen kommentoi tutkimusta toteamalla: "Olisi kohtalokasta, jos kansalaisten vaatimukset valinnan oikeuden lisäämisestä eivät vaikuttaisi julkisten palvelujen kehittämisen suuntaan".

Tällaista taustaa vasten tuntuisi viisaalta nostaa palvelut kunnallisvaalien teemaksi, ovathan kunnat keskeisiä palvelujen tarjoajia, tuottivatpa ne niitä itse tai yksityisiltä osaajilta ostettuina.

Kokoomuksella on nyt todella hyvät lähtökohdat jatkaa voittokulkuaan. Puolueella on tarjoa äänestäjille kaksi merkittävää asiaa: valinnan ideologia, ja valovoimainen johto, joka on sitoutunut edistämään tämän politiikan mukaisia arvoja.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake