PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Eduskunta lomalla, mutta politiikka käy täysillä

Hallintoreviisori

 21.1.2008


Eduskunta on joululomalla, mutta kotomaamme politiikkaa käy täysillä kierroksilla. Suomesta tuli ETYJ:n puheenjohtajamaa vuoden alussa. Keväällä hallitus antaa eduskunnalle ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon, joten ainakin ulkopolitiikassa riittää aktiviteetteja ihan riittävästi.

Syksyn kunnallisvaalit alkavat näkyä monella tavalla. Kukin puolue hio jo vaalikoneistoa ja haalii jo ehdokkaita. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen uhoaa taas samalla tavalla kuin ennen presidentin- ja eduskuntavaaleja. Ainakin rahan kuluttamisessa kepu on ollut ykkönen, mutta miten sitten vaalituloksen osalta on käynyt ja käynee jatkossa, tuskin uhoamisella ratkeaa. Valtuutettujen määrän säilyttäminen kuntaliitosten johdosta on yksistään haaste keskustalle, joka jäänee saavuttamatta.

Kokoomus lähtee kunnallisvaaleihin luottavaisena ja aikoo kasvattaa vuoden 2004 ääniosuuttaan ja valtuutettujen määrää. Nyt on turhan aikaista puhua paljoakaan vaaleista, kun niin on aikaa vielä 10 kuukautta.

Kokoomuksen puoluekokous ajoittuu sopivasti kesälle ja itse ehdokkaat tulevat sitten olemaan kokoomuksen voimavara vaaleissa. Ulkoministeri Ilkka Kanerva näki Lauantaiseura -ohjelmassa 12.1. kokoomuksen tulevaisuuden valoisana ja ennusti kokoomuksen kasvavan tulevien vuosien aikana suurimmaksi puolueeksi.

Kanervan arvioon voi yhtyä. Puheenjohtaja Jyrki Katainen ei suotta omalla nettisivullaan korosta arvojohtamista. Näin Katainen toteaa:

Monille muille puolueille sekä politiikassa toimiville ihmisille politiikka taas näyttäytyy taisteluna eri ihmisryhmien eduista. Ollaan suppeasti ajateltuna työväenluokan, maaseudun asukkaiden tai vaikkapa kielivähemmistön puolesta muita vastaan. Minä en usko tällaisen politiikan tekemiseen.

Arvolähtöisen politiikan puolustajana minulle tärkeintä ovat niistä johdetut tavoitteet. Vierastan niitä politiikan toimijoita tai poliittisia puolueita, joille välineistä tavoitteiden toteuttamiseksi on tullut itseisarvoja. Mielestäni palvelun tuottajan palkanmaksaja ei saa olla hyvää hoitoa tärkeämpää. Myös vaikkapa ydinvoiman ehdoton vastustaminen on järjetöntä, jos se huolellisen harkinnan jälkeen on ympäristön ja ihmisten kannalta paras ratkaisu.

Kokoomus selvisi viime syksyn kovasta ryöpytyksestä yllättävänkin hyvin, jos katsoo julkaistuja mielipidemittausten tuloksia. Se kertonee ilmeisesti yhden asian äänestäjistä. Kasvava määrä äänestäjät muodostaa mielipiteensä Kataisen peräänkuuluttamista arvoista lähtien.

Pääoppositiopuolueessa kiehuu edelleen yli laidan viime vuoden eduskuntavaalien karvaan tappion kirvoittamana.

Hallintoreviisori ihmetteli useassa kolumnissaan vaalien jälkeen puheenjohtaja Eero Heinäluoman johtamien demareiden muuttunutta politiikan tekotapaa ja ennakoi ennen pitkää kasvavia vaikeuksia. Hallituksen politiikkaan pelkkä arvostelu räksyttely- ja hyökkäystyylillä ei tepsi valistuneisiin äänestäjiin. Pitää olla visio ja tavoite sekä arvot, joita äänestäjät voivat arvioida ja punnita. Tältä osin demareilla on ollut pallo pahasti hukassa.

Jos demareiden puoluekokouksessa ehdolla ovat puheenjohtajiksi Heinäluoma ja Erkki Tuomioja, ei se anna kovin mairittelevaa kuvaa demareiden tulevaisuuden sekä uudistumisesta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake