PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Kokoomus löysi parhaiten keinot äänestäjien kuulemiseen

Hallintoreviisori

 11.2.2008


Viime vuoden eduskuntavaaleja ennen Kokoomus järjesti ympäri maata niin kutsutun Korva –kampanjan. Kampanjan aikana Kokoomus löysi ihmisiä, joilla menee hyvin ja ihmisiä, joilla ei mene lainkaan hyvin. Kokoomus löysi myös ihmisiä, joilla on mielenkiintoinen työ ja ihmisiä, jotka ovat melkein jo menettäneet toivon työn saamisesta.

Kokoomus löysi lapsia, joilla on tasapainoinen ja onnellinen koti, mutta myös syrjäytyneitä nuoria, jotka kaipasivat aikuista: isää tai äitiä. Kokoomus löysi eläkeläisiä, jotka tulevat hyvin toimeen ja heitä, jotka ovat köyhiä ja yksin.

Kokoomus löysi elämäänsä tyytyväisiä yrittäjiä, rakennusmiehiä, optiomiljonäärejä ja lastentarhanopettajia. Mutta Kokoomus löysi myös niitä, jotka tarvitsisivat hoitoa, mutta ovat juuttuneet jonoon. Kokoomus löysi erilaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Keskivertosuomalaista Kokoomus ei löytänyt.

Kokoomus korosti vaalikampanjassaan, että vastuullinen markkinatalous on maksuton koulu, josta valmistuu sekä mestareita että maistereita, joista kaikki löytävät koulutustaan vastaava työtä. Vastuullinen markkinatalous on laadukasta terveydenhuoltoa, mutta myös halua pitää itse huolta omasta terveydestä.

Vastuullinen markkinatalous on neuvoloita, päiväkoteja ja palvelutaloja. Mutta myös halua ottaa itse vastuuta omasta elämästä ja halua kantaa vastuuta lähimmäisistä. Vastuullinen markkinatalous arvostaa ahkeruutta ja yritteliäisyyttä ja myös palkitsee niistä. Kokoomuksen mielestä yhteiskunnan ongelmat syntyvät siellä, missä markkinataloutta ei osata käyttää oikein.

Kokoomus sai kirjattua hallitusohjelmaan lähes 1:1 vaalitavoitteensa, joka oli vaalivoiton lisäksi merkittävä poliittinen saavutus mille puolueelle tahansa. Välillä on tuntunut, että pääoppositiopuolue demarit vastustaa näitä Kokoomuksen tavoitteita.

Nyt Kokoomus järjestää kevään 2008 aikana koko maan kattavan Politiikan Tuuletustunti-kiertueen, jossa Kokoomuksen ministerit sekä puolueen ja eduskuntaryhmän johto jalkautuvat kentälle ottamaan vastaan suomalaisten tuntoja. Kokoomus kutsuu suomalaiset Politiikan Tuuletustunnille. Kokoomus toivoo, että tilaisuuksissa voidaan hymistelyn sijasta keskustella myös kipeimmistäkin aiheista.

Tämän lisäksi Kokoomus jatkaa Korvakampanjaa Kuntakorva –kuulemisella. Jokaisella kansalaisella kautta maan on mahdollisuus ottaa kantaa kunnallispolitiikkaan yleisemmin ja oman kotikunnan osalta kätevästi netin kautta.

Kokoomuksen vaalimenestyksen syiden tunnistamiseksi nämä kaikki on hyvä tiedostaa. Puheenjohtaja Jyrki Katainen korostaa arvojohtamista, joka näyttää saavan vastakaikua äänestäjien keskuudessa. Puolueen nk. sinivihreät verkostoituvat kovalla vauhdilla tuomaan esille kokoomuslaisia ympäristöpolitiikan arvoja. Kokoomus on ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun keskipiste.

Lisäksi Kokoomus teki Joensuun puoluekokouksessa kesäkuussa 2006 puolueen kannalta merkittäviä ja kauaskantoisia päätöksiä. Yksi merkittävin päätös oli puolueen uusi periaateohjelma. Periaateohjelmassa on Kokoomuksen asemointi määritelty niin, että Kokoomus on keskustaoikeistolainen kansanpuolue. Sen tehtävänä on parantaa jokaisen ihmisen asemaa ja hyvinvointia sekä kehittää yhteiskuntaa tämän periaateohjelman mukaisesti.

Samojen periaatteiden pohjalta Kokoomus vaikuttaa ihmisten lähiyhteisöissä sekä Suomea laajempaan kehitykseen maailmanlaajuisesti.

Eipä ihme, että Kokoomuksen vaalimenestyksen ja johdonmukaisen hallituspolitiikan seurauksena kovin poliittinen kilpailija sosialidemokraatit ovat ajautuneet yhä syvenevään kriisiin. Kriisistä voitaneen demareiden kohdalla puhua. Kirvelevä vaalitappio pudotti demarit hallituksesta. Oppositiopolitiikka ei ole vuodessa tuottanut – ainakaan vielä - kannatuskehityksessä tulosta, vaan päinvastoin.

Demarien kannatus oli laskenut tammikuun mittauksessa. Samaan aikaan tuli toinen kylmä suihku kannatuksen romahtamisesta nuorten keskuudessa.

Demareiden oppositiopolitiikkaa on leimannut räksytyspolitiikka eli tapahtumiin "agitaattorimainen" reagointi ilman puolueen omaa linjanmääritystä. Kokoomus on useissa eduskuntadebateissa ihmetellyt demarien nykypolitiikan tekotapaa. Viimeisin demarien tempaus oli meneminen ehdoitta vasemmistoliiton välikysymyksen taakse asiassa, jossa demarien omat tekoset hallitusvastuussa ollessaan ovat vähintäänkin arveluttavat.

Hallintoreviisori ennusti useissa kolumneissaan viime vuonna, ettei SDP lähde nousuun puheenjohtaja Eero Heinäluoman johdolla. Mutta ei se lähde myöskään Erkki Tuomiojan johdolla. Suomi tarvitsee maltillisen länsimaisen sosialidemokraattisen puolueen. Tulevat kuukaudet näyttävät, mihin suuntaan demarit kallistuvat kesäkuussa valittavan uuden puheenjohtajan johdolla.

Kokoomuksen puoluekokous ensi kesänä on toisenlaisessa tilanteessa. Puolue voi jatkaa Suomen kannalta keskeisten tulevaisuusasioiden pohdintaa puolueen kaikenikäisen jäsenistön – naisten ja miesten - voimin: nuorten, keski-ikäisten ja eläkeikään varttuneiden toimesta puolueen yhteisten arvojen suuntaisesti.

Kokoomuksessa on tekemisen meininki ja se lupaa hyvää myös vaalimenestyksen suhteen, vaikka samaan aikaan kannetaan raskasta hallitusvastuuta. Edellisestä hallitusvastuuvuosikymmenestä on opittu se, ettei puolueen järjestökoneistoa ja ohjelmatyötä saa päästää rapautumaan hallitusvastuun ja –politiikan seurauksena.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake