PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Jäänaskaleita ja bensakuponkeja

Fågeli

 29.2.2008


SDP:n puheenjohtajasirkus ei ole vielä käynyt yhdelläkään paikkakunnalla, mutta yksittäiset artistit ovat jo antaneet esimakua mitään pelkäämättömistä ja uhkarohkeista tempuista, joita yleisö jatkossakin saanee seurata henki salpautuneena.

Sirkushuveja kaipaavien pettymykseksi on ihan ensimmäiseksi todettava, ettei telttaa sentään mihin tahansa pystytetä. Esimerkiksi Uudellamaalla näytäntöjä on viisi: kolme Helsingissä sekä yksi Espoossa ja Vantaalla. Etelä-Suomen läänin pääkaupunkiin Hämeenlinnaan sen sijaan keikkabussi ei ehdi.

Eikä karavaani muutenkaan kaikkialle kulje. Esimerkiksi Kainuussa se ei käy lainkaan. Lapissakin sivuutetaan demarien vahvimmat tukialueet ja seisakkeena on ainoastaan kurjuuden kurjistama Kemijärvi, läänin pienin kaupunki.

Siellä, missä kruunblumit ja pellehermannit esiintyvät, on kuitenkin ennakkonäytösten perusteella tarjolla todella huvittavaa ohjelmaa, onhan mukana joka viides solisalirattien kutistuneen eduskuntaryhmän jäsenistä.

* * *

Mukana kiertueella on muun muassa maan ja jopa maailmankuulu Erkki "Texas Hold’em" Tuomioja korttitemppuineen. Hän kerää yleisöltä pankki- ja luottokortit ja vetää hihastaan tukun bensakortteja, joilla vähennetään liikenteen päästöjä.

Aluksi jokaiselle jaetaan yksi kortti, mutta huikean näytöksen edetessä paljastuu tuomiojalaisen kapitalismin hassu kikka, kun kuka tahansa voi ostaa kortin keneltä tahansa sitä tarvitsemattomalta. Lopuksi korttihuijari pakkolunastaa kupongit itselleen pilkkahintaan.

* * *

Toinen ennakkotietojen perusteella veikeä esiintyjä on ulkopolitiikan ainaisssukeltaja Kimmo "Jäänaskali" Kiljunen. Siinä missä hänen edellä mainittu kollegansa pakkolunastaa, Kiljunen pakko-ostattaa.

Näytöksessä fakiiri pakottaa enintään Kiljusen kantaville jäille jalan tai moottoroidulla "avoneuvolla" aikovat ottamaan mukaan vähintään kaksi jäänaskalia. Naskalien puuttumisesta seuraa sakkorangaistus.

Uhkarohkea esitys päättyy siihen, kun ehdottaja itse räpistelee itse sahaamassaan sisäpoliittisessa avannossa ja yleisö rytmikkäästi hakkaa naskaleita yhteen "Kimmo-Kimmo" kannustushuutoja mölyten.

* * *

Silmänkääntötemppuja yleisölle esittää Ilkka "Ex-synnitön Ex-piispa" Kantola. Hän kehottaa rakentamaan reilua ja oikeudenmukaista Suomea, Eurooppaa ja maailmaa.

Kun yleisö ryhtyy kehotuksen mukaiseen työhön, esiintyjä sanoo haluavansa olla työssä mukana, mutta fuskaa heti, kun silmä välttää. Tätä hän sanoo työkokemukseensa ja koulutukseensa tukeutuvaksi sekä vahvaan aateperintöön nojautuvaksi toiminnaksi.

* * *

Taitoa katonrajassa tarjoaa Tarja "Tempputyöllistäjä" Filatov. Hän tasapainoilee sosialidemokratian punaisella ohuella työllisyysnuoralla, joka kesken näytöksen pettää.

Nuorallakävelijän pelastaa narun alle viritetty vahva, stakesista kudottu turvaverkko, josta irti pääseminen kuitenkin tuottaa suuria ongelmia.

* * *

Esiintyvään ryhmään kuuluu myös jokunen lapsitähti sekä luonnollisesti aina niin hassut klovnit. Sisäänpääsy tapahtumiin on ilmainen, mutta yleisölle luvataan järjestää kriisiapua sirkusteltan välittömässä läheisyydessä näytäntöjen jälkeen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake