PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Sieltä ja täältä polemisointi jatkuu

Hallintoreviisori

 6.3.2008


Hallintoreviisori pistää lusikkansa nyt moneen soppaan, kun niin monta mielenkiintoista asiaa tapahtuu koko ajan.

YLE julkaisi viikko sitten kuukausittaisen puoluekannatusmittauksen. Kokoomuksen kannalta kiintoisaa oli, että puolueen kannatus keskeisenä hallituspuolueena on lähtenyt kasvu-uralle vuoden takaisesta eduskuntavaalituloksesta. Yhtä kiintoisaa helmikuun tutkimuksessa oli hallituskumppani kepun kannatuksen notkahdus ja putoaminen kolmanneksi.

Demarien toisesta sijasta hehkuttivat Ylen uutiset ja teksti-tv pääotsikoissa huomiota herättävällä "demari"- tavalla. Lukija ja kuulija sai tovin odottaa, että olisi heti julkituotu ja kerrottu, kuka oli tutkimuksessa suurin puolue.

Mihinkään "elvistelyyn" Kokoomuksen ei pidä sortua, vaan jatkaa johdonmukaisesti vaalilupausten toteuttamista ja arvolähtöistä politiikan tekotapaa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän koko tässä hiljattain kasvoi yhdellä edustajalla ja puolue nousi kepun rinnalle yhtä suureksi eduskuntaryhmäksi. Kiintoisaa on nähdä, kuinka paljon kokoomuksen listoilta löytyy syksyn kuntavaaleissa uutta poliittista kotia kokoomuksesta etsiviä.

* * *

Niin. Kunnallisvaaleihin on runsas puoli vuotta. Kepu näyttää eritoten hermoilevan kuntavaaleista. Kepun suurin hermoilija, kuten Hallintoreviisori jo edellisessä kolumnissaan totesi, on puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Korhosta ovat ojentaneet eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ja maakunnan äänenä kepun Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Mirja Vehkaperä. Vehkaperä kehotti puoluesihteeri Jarmo Korhosta keskittymään oman pestinsä hoitamiseen.

- Puoluesihteeri ei voi lähteä kunnallisjärjestöihin ja paikallisyhdistyksiin vetämään toisenlaista poliittista linjaa valtakunnallisista asioista kuin hallitus, Vehkaperä kritisoi Korhosta. Vehkaperä uskoo, että puoluesihteerin kommentit repivät keskustan väkeä kahtia.

- Aivan varmasti se tekee niin. Korhosen linja menee ihmisiin kuin häkä, mutta me emme pysty sitä linjaa tällä hetkellä toteuttamaan, Vehkaperä huomautti.

* * *

Otetaanpa tässä seuraavaksi Hallintoreviisorin vakioaihe, demarien puheenjohtajapeli.

Ex-kansanedustaja Arja Alho arvioi puolueensa puheenjohtajaehdokkaita nettipäiväkirjassaan. Alhon mukaan heistä aika moni sopisi paremmin puuhakerhon vetäjäksi kuin yhteiskunnallisten linjausten tekijäksi.

- Eihän puuhakerhoissa sinänsä ole mitään vikaa - ikääntyvä puolue voi jonkun mielestä tarvita leikkiä, laulua ja pikkulintujen väsäämistä, Alho paukuttelee tekstiä.

Alhon mielestä puuhakerhojohtajat ovat "saattohoitajia", mutta nyt SDP:ssä tarvittaisiin uudistajia, elvyttäjiä, innostajia ja sellaisia, jotka liikuttavat välinpitämättömiä sivustakatsojia. Kaupungilla puhutaan, että jos menee ravintola Juttutupaan pikkutakki päällä, voi äkkiä huomata olevansa demarien puheenjohtajaehdokas.

Anteeksi demarit. Hallintoreviisori toistaa monta kertaa aiemmin sanomansa, että Suomi tarvitsee länsimaisen maltillisen sosialidemokraattisen puolueen. Nyt teidän poliittinen linjanne on hakusessa ja pelkkä rähjääminen hallitukselle on kaukana siitä politiikan tekotavasta, mihin olemme tottuneet teitä kunnioittamaan yhteisten asioitten vastuunkantajana.

* * *

Itäinen naapurimme sai sitten viime sunnuntaina uuden presidentin. Uusi presidentti Dmitry Medvedev ei osallistunut muiden ehdokkaiden kanssa vaalikeskusteluihin, joka meistä "länsimielisistä" tuntui erikoiselta. Toisaalta äänestysprosentti oli korkeampi kuin eräissä Suomen viimeaikaisissa vaaleissa. Medvedev sai reilut 2/3 annetuista äänistä, joten mandaatti kansalta oli selvääkin selvempi.

Hallintoreviisori seuraa mielenkiinnolla, kuka Suomen valtiojohdosta tapaa ensimmäisenä Venäjän presidentin. Voi käydä niinkin, ettei tämä ole istuva presidentti. Tällainen tilanne ei olisi tullut kuuloonkaan "itsevaltiaan" Urho Kekkosen aikana.

Olikos Jyri Häkämies menossa ensi kuussa Moskovaan... Ja kuuluuhan EPP:ssä (Euroopan kansanpuolue) varapuheenjohtaja Jyrki Kataiselle Venäjä –suhteet.

Lukija voi rivien välistä tulkita sarkasmin oireita Hallintoreviisorin tekstistä. Miksi? Kyllä nämä ulkopolitiikan johtamisen toimivaltasuhteet kaipaisivat kirkastamista, sen osoitti viimeksi tämä Kosovon tunnustamisasia.

* * *

Siirrytäänpä vaaleista länteen ja USA:n presidentinvaaleihin. Republikaanien presidentti- ehdokkuus varmistui tällä viikolla. John McCain on heidän ehdokkaansa, josta mm. ulkoministeri Ilkka Kanerva rohkeni veikata USA:n seuraava presidenttiä.

Tuoreessa The Washington Postin ja ABC Newsin teettämässä kyselyssä demokraattien Barack Obama tai Hillary Clinton löisivät syksyn vaaleissa McCainin. Savolainen sutkautus saattaisi olla tässä nyt paikallaan, että "suattaapa tuo olla niinnii, mutta suattaaha tuo olla toesinnii".

Katsotaanhan nyt ensin, kuka on demokraattien ehdokas. Barack Obaman ja Hillary Clintonin vaalitaistelu on niin kiivasta, ettei heitä tunnistaisi saman puolueen ehdokkaiksi. Tällä hetkellä valitsijamiesten määrässä johtaa Obama.

Demokraattien ehdokas saattaa selvitä vasta heidän puoluekokouksessaan, niin tasainen on tällä hetkellä tilanne. Ratkaisevaan asemaan joutuisivat puoluekokouksessa puolueen senaattorit, puolueen johtavat toimihenkilöt ym.

Hallintoreviisori muistaa koulupoikana jo seuranneen USA: presidentin vaaleja, kun John F. Kennedy ja Richard Nixon kävivät vuonna 1960 "legendaaarista" vaalitaistelua.

Tässäkin Hallintoreviisori odottaa mielenkiinnolla, kuka Valkoisen taloon siten Suomesta seuraavaksi menee. Ilkka Kanerva tapasi viimeisellä USA:n matkallaan John McCainin, mutta sitä ei tässä kotoisessa "tilastopelissä" lasketa mukaan. Nyt on syytä lopettaa, menee liikaa Hallintoreviisorilla kohta asian vierestä ja luullaan, että osallistun Kokoomuksen maaliskuun tuuletuskilpailuun.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake