PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Tuuletusta, tuuletusta, sitä näköjään tarvitaan

Hallintoreviisori

 20.3.2008


Hallintoreviisori tuulettaa nyt. Asialistalla ovat muun muassa median agenda, tekstiviestikohu, taiteen vapaus sekä demarien kannatus.

Aloitetaan Suomi –nimisen tasavallan alkuvuoden uutisia hallinneista asioista. Kysyn teiltä arvoisat median edustajat, ovatko Suomen tärkeimpiä asioita eduskunnan nk. seksuaalinen häirintä, Pääministerin morsian -kirjan oikeudenkäynti, ulkoministerin tekstiviestitehtailu, Mannerheimista tehty animaatioelokuva, eräät tv:n viihdeohjelmat jne.?

Kysyn myös, onko em. kaltaisten "uutisten" vedätyskäytäntö journalistiikan perimmäisten toimintatapojen mukaista? Hallintoreviisori luki huolella ja ajatuksella Suomen Journalistiliiton julkaisemat journalistin suositusohjeet. Poimin sieltä tähän kohdat 10-12.

"10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.
11. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.
12. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus."

Olkoon noissa kaikille, myös Hallintoreviisorille itselleen ohjenuoraa. Eikös sitä isossa kirjassa sanota, että jos joku on syytön, heittäköön ensimmäisen kiven?

* * *

Tuuletan sitten seuraavaksi tätä viimeisen viikon puheenaihetta, Ilkka Kanervan tekstiviestikohua. Jyrki Katainen sanoi viikko sitten oikeastaan osuvalla sanalla, hiukan kyrsii. Sama täällä. Kyrsii ja välillä paljonkin. Kokoomuksen eduskuntaryhmän on Hallintoreviisorin käsityksen ja arvion mukaan käsiteltävä tätä tapausta vielä.

En lähde tuomariksi asiassa, mutta huolimatta Ilkka Kanervan erinomaisesta ulkoministerin tehtävän hoidosta, tämä asia on saatava puhua "mielistä vapaaksi". Pitkän linjan kokoomuslaisena ja paljon asioita seuranneena korostan vain, että kyllä meillä kokoomuslaisilla pitää olla korkeat eettiset arvot. Kokoomuksen periaateohjelmassa tämä kohta on Hallintoreviisorille yksi tärkeimpiä kohtia:

"Tahdomme säilyttää sen perinteisen ja arvokkaan henkisen, hengellisen ja aineellisen pääoman, jonka edeltävät sukupolvet ovat meille jättäneet. Se tarkoittaa myös hiljaisen tiedon eli sanattoman tai kirjoittamattoman tietotaidon, perinteen ja osaamisen vaalimista sekä siirtämistä seuraaville sukupolville. Kristillinen etiikka ja arvopohja ovat tärkeä osa tätä suomalaista kulttuuriperintöä."

* * *

Sitten sotkeuden nk. taiteen vapauteen. Mannerheimista tehty animaatioelokuva Uralin perhonen on saanut julkisuutta aiheesta ja aiheetta. Olipa sitten tämä animaatioelokuva taiteellisesti ja teknisesti kuinka erinomainen tai huono tahansa, kysyä sopii tekijän todellista motivaatiota animaatioelokuvan tekemiseen.

Ainakin minulle elokuvan tekijästä tulee mieleen eräänlainen poliittinen pakkomielle ja sen purkaminen Mannerheimia vastaan animaatioelokuvan kautta. Historiallista totuutta ja tapahtumia animaatioelokuva ei muuksi muuta.

Helsingin Suomalaisen Klubin Mannerheim-verkkosivuilta lainaan tähän toisenlaisen, Suomen kansan suuren enemmistön näkemyksen:

"Suomen Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin persoonassa kohtaavat Suomen historian kolme suurta aikakautta:
(1) autonomisen Suomen aika (1809-1917), jolloin kansallisen itsenäisyyden poliittinen, taloudellinen ja kulttuurinen perusta luotiin sovittamalla yhteen Ruotsin ja Venäjän vallan aikojen värikkäät, rikkaat ja usein hyvin dramaattiset perinnöt;
(2) itsenäistyvän ja itsenäisyydestään taistelevan Suomen aika (vapaussodasta 1918 eteenpäin) ja
(3) kansainvälistyvän Suomen aika (jatkosodan päättymisestä eteenpäin). Kaikissa näissä vaiheissa Suomi ja suomalaiset olivat lähinnä Mannerheimin sydäntä. Kosmopoliittina hänellä oli harvinaislaatuinen kyky sovittaa pienen, pohjoisen maan kansalliset intressit suurvaltojen etuihin ja pyrkimyksiin."

* * *

Terve taas demarit. Teillä on taas vakiopaikka Hallintoreviisorin kolumnissa.

Ylen uutiset on hehkuttanut maaliskuun Taloustutkimuksen tekemän puoluekannatusmittauksen tuloksia. Kokoomus on säilyttänyt johtoasemansa suurimpana puolueena, mutta yllätys on demareiden kannatuksen notkahtaminen.

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Demarien hehkutus tulevaisuusvisioista on hukkunut kuin se pieru Saharaan. Demarien Reilu Suomi –foorumilla kovasti yritetään hakea SDP:n uudistumista. Ojensitte eduskunnassa Vasemmistoliittoa NATO:n nopean toiminnan joukkojen keskustelussa vaatimalla heitä tulemaan tälle vuosituhannelle. Niinpä. Millähän vuosituhannelle te itse mahdatte olla?

Siellä teidän periaateohjelmassa lukee painokkaasti:
"Sosialidemokratia on yhteiskunnallista uudistustyötä sosialismin arvojen perustalta. Sosialismi korostaa yksilöiden yhteisvastuuta toisistaan ja yhteisöstään."

Jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi, mutta kannattaisiko pohtia, että se yksilön valtiollistaminen ei taida olla enää tätä päivää.

* * *

Kokoomuksen puoluejohdossa tapahtuu kesäkuun Tampereen puoluekokouksessa useita muutoksia. Puoluevaltuuston puheenjohtaja ja kaksi kolmesta varapuheenjohtajasta vaihtuvat, koska paikkojen nykyiset haltijat luopuvat tehtävistään. Yksi varma valinta tuntuu olevan kokoomusväen mielissä eli Jyrki Kataisen valinta jatkamaan Kokoomuksen puheenjohtajana.

Hallintoreviisori on useissa kolumneissaan kiinnittänyt huomiota Jyrki Kataisen korostamaan arvojohtamiseen. Arvolähtöisen politiikan puolustajana Kataiselle tärkeintä ovat arvoista johdetut tavoitteet. Tällä johdonmukaisella linjalla selvittiin syksyn Tehy–kiistankin aikana ja eiköhän - kokoomusväki sekä Kokoomuksen kannattajat - tämä em. tekstiviestiasiakin selviä.

Hyvää ja rauhallista pääsiäistä kaikille lukijoille!

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake