PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Luottamusta tarvitaan jatkossakin

Hallintoreviisori

 3.4.2008


Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kantoi "tapaus Kanervasta" Kokoomuksessa suurimman vastuun. Jokainen asioita seuraava tietää, että tilanne oli poliittisesti hankala. Kaikki asian poliittiset ulottuvuudet mediassa eivät tulleet edes esille, kun media itse ajautui "ristiinnaulitse - ristiinnaulitse" -tyyliseen uutisointiin.

Enkä puhu nyt Kokoomuksen politiikasta, vaan Suomen hallituksen politiikan ulkoisesta kuvasta kotimassa ja maailmalla. Asiahan sai ennennäkemättömän maailmanlaajuisen huomion.

Turun yliopiston puheviestinnän lehtori Jukka-Pekka Puro kehui Ilta-Sanomien haastattelussa Jyrki Kataisen tiistaina ulkoministerin vaihdokseen liittyvässä tiedotustilaisuudessa pitämää puhetta. Mediatutkimuksen laitoksella työskentelevä Puro suunnittelee myös ottavansa Kataisen puheen malliesimerkiksi oppilailleen. Hyvin laajasti on arvioitu, että Jyrki Katainen piti tähänastisen uransa yhden parhaimmista puheista.

Uusi ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on irti menneen ajan kahleista. Kaikki ulkoministerit ovat presidentti Urho Kekkosen valtakauden päättymisen jälkeen olleet vielä tavalla tai toisella Kekkosen aikalaisia ja hänen luomassa dogmissa kiinni. Alexander Stubb tuo uuden nuoremman sukupolven ajattelua asioiden hoitoon. Stubb edustaa sukupolvea, joka on jo valmiiksi kv-suuntautunut ja aktiivinen Eurooppa –toimija.

Jyrki Kataisen valintaa on kiitelty yli puoluerajojen. Suurta luottamusta Jyrki Kataista kohtaan osoitti hänelle osoitettu tuki puoluehallituksessa ja eduskuntaryhmässä. Helsingin Sanomien haastattelussa Liisa Jaakonsaari (sd.) totesi, että Stubb on erittäin vahva Eurooppa-poliitikko, "jollaista Suomessa nyt tarvitaan".

Jaakonsaari korosti, että Suomen NATO-linja on "kiveen hakattu" hallituksen, presidentin ja eduskunnan enemmistön hyväksymän hallitusohjelman kautta. "Sen uskon, että Stubb tulee valistamaan kansalaisia. Ja se on minusta hieno asia, koska NATO:lla on semmoinen mörön luonne Suomessa", Jaakonsaari sanoi Helsingin Sanomille.

Ilkka Kanerva on eduskunnan yksi kokeneimpia valtiopäiväedustajia. Hän ehti vuoden kestäneellä ulkoministerin urallaan saada Suomen ulkopolitiikan aktiviteetin uuteen nousuun ja luoda USA:n, Venäjän ja EU:n ulkopolitiikan johtohenkilöihin kontaktit, joissa oli kohentamisen varaa edellisen ulkoministerin jäljiltä.

Suomen johtavat päivälehdet kommentoivat ulkoministerin vaihtumista kukin tavallaan. Hallintoreviisorin mielestä yhden parhaimman kiteytyksen teki Savon Sanomat, joka kuvasi ministerivaihdosta jopa demokratian voitoksi. "Ministeriksi valittavien on nautittava kansalaisten luottamusta ja kunnioitusta ei vain oman alansa pätevinä asiantuntijoina, vaan myös rehellisinä ja oikeamielisinä ihmisinä. Ministerin on elettävä arvonsa ja asemansa mukaisesti."

Julkisuusmyllytys ei jätä hallitusta rauhaan, sillä pääministeri Matti Vanhasesta (kesk.) kirjoitetun kohukirjan oikeuskäsittely jatkuu hovioikeudessa. Tapausta on osuvasti otsikoitu mediassa otsikolla "Ruusunen ja Vanhanen - nettitreffeiltä käräjille".

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi maaliskuun alussa kaikki Susan Ruususen kohukirjasta nostetut syytteet. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen ja tässä tapauksessa syytteiden hylkäämistä puoltava kanta voitti. Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti päätöksen jälkeen valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

Tulee olemaan mielenkiintoista seurata median käyttäytymistä jatkossa. Monien viestinnän ja mediatutkijoiden mielestä media teki nk. pohjakosketuksen tapaus Kanervan polemisoinnissa.

Hallintoreviisori peräänkuulutti edellisessä kolumnissaan medialta heidän oman etujärjestönsä Suomen Journalistiliiton julkaisemien suositusohjeiden noudattamista. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Tätä ohjetta ei noudatettu tapaus Kanervan käsittelyssä.

Lopuksi Eduskunnan istuntokieltä käyttääkseni palataan vähitellen yksinkertaiseen päiväjärjestykseen. Hallintoreviisori tulee kevään kolumneissa revisioimaan Kokoomuksen vaalilupausten noudattamista. Nykyinen hallitus on tehnyt paljon hyviä asioita, joita on syytä tuoda esille. Valtiontalouden kehyskeskustelussa Jyrki Katainen antoi oppositiolle miettimisen aihetta:

- Voi vain kysyä, minkälaisessa lirissä olisimme, jos olisimme laittaneet sileäksi tässä salissa viime syksynä opposition vaatimat menomiljardit, Katainen totesi esittelypuheenvuorossaan.

Valtiontalous on pidetty hallinnassa hallituksen ensimmäisen vuoden toiminnan jälkeen ja siitä on hyvää jatkaa eteenpäin. Kokoomuksen vaalilupauslistalla on tuloverotuksen keventäminen ja se on Hallintoreviisorin mielestä otettava ilman muuta agendalle vuoden 2009 budjetin yhteydessä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake