PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Monenlaista politiikan hyörinää ja noteerausta

Hallintoreviisori

 18.4.2008


Sinivihreän porvarihallituksen sosiaalipolitiikka on hermostuttanut demarit ristiriitaisiin reaktioihin.

Otetaanpa tämä lasten päivähoitoasia tarkasteluun. Lasten päivähoito on osa yhteiskunnan lapsiperheille tarjoamaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelujärjestelmää. Vanhempainvapaan jälkeen kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on oikeus kunnan järjestämään päivähoitoon.

Nyt hallitus esittää maksuperusteita tarkistettavaksi siten, että 48 %:lla maksut laskevat, 12 %:lla pysyvät nykytasoisina ja lopuilla jonkun verran nousevat. Ja se paljon puhuttu 0-mmaksuluokka säilyy edelleen.

Demarit ovat joutuneet täysin paniikkiin, kun porvarihallitus suuntaa helpotuksia yksinhuoltajille, suurille lapsiperheille ja pahimmassa taloduellisessa ahdingossa oleville. Demarien sanahelinä on kaikenkattavaa opportunismia, jossa keskustelu ei pysy enää käsiteltävänä olevassa aiheessa, vaan kaikki muut asiat sotketaan lasten päivähoitoasian maksukeskusteluun.

Tästä on hyvä ottaa taas Hallintoreviisorin kevään kestoaihe eli demarien puheenjohtajataisto sen "Taistojen tiellä" -laulun merkeissä. Demarien puheenjohtajakiertue on maakuntakierroksilla. Tilaisuuksia vetää entinen ministeri ja kansanedustaja Jouni Backman (sd.), joka ainakin Tampereen tilaisuudessa tv-kuvan perusteella näytti "kärsineen" näköiseltä. Toivotaan nyt hänelle turnauskestävyyttä, sillä onhan 9 puheenjohtajaehdokkaan yhteistilaisuuksien vetäminen monella tavalla kova ja raskas urakka.

Backmannin urakka voi kasvaa, jos sattuu sinne Juttutupaan menemään pikkutakki päällä. Siinä kiireessä demarit eivät saata kysellä henkilön taustoja, vaan kaikki kelpaa. "Kun kaulus vaalenee, niin aate haalenee", sanottiin ennen legendaarisesta takavuosien näkyvästä demaripolitiikosta Olavi Lindblomista, myöhemmin asuntohallituksen pääjohtajaksi nousseesta demaripatruunasta. Nyt taitaa olla päinvastoin, - "kun aate haalenee, niin kaulus kallistuu".

* * *

Tuostapa aatesekoilusta pääsen mukavasti tulevaan kepun Joensuun puoluekokoukseen, josta puoluesihteeri Jarmo Korhonen kaavailee Kiinan kommunistipuolueen puoluekokousta suurempaa. Vain kepussa onnistuu tuollainen aatevertaussekoilu.

Miksi kepun puoluekokouksen nostan esille? Onko niin, että Korhosen tavoite ei omin voimin toteudu? Sain nimittäin tässä kuluvalla viikolla kutsun kepun puoluekokoukseen. Huh hah hei! Kutsukirje oli samalla rahankerjuukirje: pyyntö tukea mainoksella paikallisen lehden juhlaliitteessä kepua.

Veljet ja sisaret siellä kepussa, Hallintoreviisori sattuu olemaan "kokoomusjermu", jota eivät kepun kosiokirjeet puhuttele. Aikoinaan 1960-luuvulla silloin maalaisliitto-kepu keräsi jäsenmaksuja ja puoluekymmenyksiä ruokakunnittain – laillisesti sinänsä - valtakirjan perusteella. Jo alle rippikouluikäisenä laistoin tämän kymmenysten keräyksen enkä halunnut olla vahvuudessa mukana. Isälläni oli paljon selittämistä, miksi maksu ruokakunnassa muuttui.

Seuraavalla vuosikymmenellä, kun sain äänioikeuden, isänikin äänesti kokoomusta. Pojasta polvi paranevi -letkausta kuultiin vuosikausia kylällä.

* * *

Sujuvaksi jatkoksi silmääni pisti Keskisuomalaisen viikon takainen pääkirjoitus otsikolla "Kokoomuksen kärki puolueiden paras". Lainaus pääkirjoituksesta:

"Sihdataanpa vuoden 2011 eduskuntavaaleja. Kokoomus voi laittaa Helsingin ja Uudenmaan runsasväestöisiin vaalipiireihin kaikkien aikojen vetovoimaisimman kolmikon."

Lehti viittaa nimiin Sauli Niinistö, Alexander Stubb ja Jyrki Katainen. Pääkirjoituksessa ei ole unohdettu Ilkkka Kanervaa, vaan hänestä todetaan: "Ulkoministeriyden kadottanut Ilkka Kanerva on kiihkeä käsite Varsinais-Suomessa. Hänen suosionsa lienee vain paisunut."

"Miesnelikkoa on helppo täydentää vetävillä naisilla ja miehillä, pääkirjoituksessa jatkettiin. Lehden asian käsittely ei tuohon loppunut, vaan hehkutus jatkui:

"Kokoomuksen pajatsomaisen herkullinen asetelma tarjoaa ankaran haasteen sosiaalidemokraateille ja keskustalle. Molemmilla tasapaksuisuudessa tarpovilla puolueilla esiintyy imagollisia ongelmia. Jos tuoretta iskua ei nopsaan löydy, punamullan pilarivoimat jumiintuvat selkeästi kokoomuksen selän taakse."

Viittaus punamullan pilarivoimiin taisi kertoa paljon pääkirjoituksen laatijan omista lukkiutuneista asenteista. Maakunnan satraappilehti on tainut unohtaa, että kepun nykyinen puheenjohtaja on itse omaksi tavoitteekseen asettanut jatkamisen puheenjohtajana aina vuoteen 2015 saakka ja kolmannen pääministeriyden vuoden 2011 vaalien jälkeen nykyisellä hallituspohjalla.

Tuota noin ... Hallituspohja voi olla sama, mutta monilla alkaa olla toisenlainen käsitys vuoden 2011 vaalien jälkeisestä pääministerin nimestä, jos pääministerin paikka menee suurimmalle puolueelle. No, kaikki aikanaan.

* * *

Tässä viikonvaihteessa on Kokoomuksella valtakunnalliset Toivotalkoot. Kokoomuksen talkoomainoksessa todetaan osuvasti:

"Kun jokin asia on rempallaan, voi jäädä odottelemaan, että se tulee kuntoon itsestään. Toinen vaihtoehto on tarttua toimeen. Me Kokoomuksessa uskomme, että yhä useammat suomalaiset ovat oivaltaneet, ettei hyvinvointi rakennu itsestään. Aivan kuten talo, se rakennetaan. Koska teot ovat kauneinta puhetta, Kokoomus kutsuu suomalaisia toivotalkoisiin!"

Kokoomuksen Toivotalkoiden markkinointi ja näkyvät lehtimainokset ovat hermostuttaneet etenkin demareita. Kun tähän lisätään esim. Kokoomuksen valtakunnallinen politiikan tuuletustunti –kampanja ja toiminta hallituksessa ym. toimintamuodot, voi yhtyä puheenjohtaja Jyrki Kataisen toteamukseen, että puolueen järjestökoneisto on kaikkien aikojen iskussa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake