PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Niin on, miltä näyttää

Hallintoreviisori

 19.5.2008


Jälleen on kertynyt polemisoitavaa roppakaupalla Keskisuomalaisen satraapin Kokoomus –kehuista ja kepun ruoskinnasta sekä kankitanssiaisista, lähestyvistä kepun ja demareiden suurimman puolueen puoluekokouksista sekä Paavo Lipposen vaihtuvista mielipiteistä ja uusimmasta "Järki voittaa" -kirjasta. Eikä presidentti Tarja Halonenkaan jää tässä nyt osattomaksi.

Aloitetaan Keski-Suomen satraapin Keskisuomalaisen päätoimittajan Erkki Laatikaisen jatkuvasta kokoomus –kehusta ja kepun murjomisesta. Tässä on viime kuukausina Keskisuomalaisen pääkirjoitus –palstalta luettu yllättäviä otsikoista. Kokoomuksen kärki puolueiden paras (12.04.2008), Kokoomus loistaa ja keskusta vajoaa (10.05.2008).

Tuossa viimeisessä kirjoituksessa Kokoomusta kehuttiin vuolaasti:

"Kokoomus on aktiivinen, moniulotteinen, kiehtovan särmikäs. Se ruokkii rohkeasti kansalaiskeskustelua, linjoittaa huomista, ja pysyy keskiössä. Tämä enteilee kannatuksen kasvun jatkumista, kenties kiivastuvaan tahtiin. Mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, Suomeen muodostettaisiin niiden jälkeen pääministeri Jyrki Kataisen hallitus. Sen pilareina istuisivat Kokoomus ja sosiaalidemokraatit. Keskusta katselisi surkeuttaan peilistä opposition penkillä.

Liekö tämä noussut edes ohikiitävästi mieleen kankitanssiaisia vahtaavassa, mutta lammasmaisessa ja uneliaaksi äityneessä kepun eduskuntaryhmässä? Keskusta on kalvakoitunut vaisuksi yhteiskunnalliseksi puuhastelijaksi", Laatikainen lataa tekstiä.

Hallintoreviisori muistuttaa lukijoita, miten päätoimittaja Laatikainen ennen eduskuntavaaleja hehkutti ja ennusti punamultahallituksen jatkoa. Ilmeisesti se on kuitenkin taustalla edelleen tuossa Kokoomuksen kehumisessa ja kepun runttaamisessa.

Viikkoa aikaisemmin (04.05.2008) saatiin lukea samaiselta pääkirjoitus –palstalta seuraava tekstiä:

"Yllättävää ei olisi, jos keskusta painuisi vaaleissa kolmanneksi. Tällöin sitä väijyisi siirtyminen oppositioon. Vaaraa torjuttaneen kutsumalla Paula Lehtomäki puheenjohtajaksi kesällä 2010, jolloin pääministeri Matti Vanhanen joutuisi väistymään."

Tuosta on johdonmukaista siirtyä näihin kesäkuun puoluekokouksiin. Jos kepun kentällä enemmänkin valitsee tuollainen tilanne, on Kokoomuksen valppaasti seurattava tilannetta.

Matti Vanhanen saanee Joensuun puoluekokouksessa kahden vuoden jatkopestin, mutta mitä tapahtuu vuoden 2010 puoluekokouksessa ja kenen johdolla kepu lähtee vuoden 2011 eduskuntavaaleihin? Vanhasen suosio keskustan eduskuntaryhmän sisällä on kääntynyt jyrkkään laskuun Ilta-Sanomien viime viikolla tekemän haastattelun mukaan. Joidenkin ryhmän jäsenten mielestä Vanhasesta on tullut puolueelle taakka.

Hallintoreviisori kehottaa kepun luottamus- ja kenttähenkilöitä sekä puoluesihteeri Korhosta erikseen tarkkaan pohtimaan Vanhasen kampittamisen seuraukset. Kokoomus on sitoutunut toimimaan Matti Vanhasen hallituksen koko vaalikauden. Jos Vanhasen kampittamisyritykset jatkuvat, voi todella käydä päätoimittaja Laatikaisen ennustamalla tavalla.

Sitten seuraavaksi kolumnin demariosioon. Aloitetaan Paavo Lipposesta.

MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä (19.05.2008) Lipponen totesi, ettei Euroopan unioni voi tarjota jäsenilleen todellisia turvatakuita. Jos turvatakuita tarvitaan, on käännyttävä NATO:n puoleen.

Niinpä niin. Miksi Te Paavo Lipponen presidentinvaaleissa pyörsitte NATO–kantanne ja esiinnyitte Sauli Niinistöä vastaan? Niinistö puhui kaukoviisaasti eurooppalaisesta NATO:sta ja on koko ajan peräänkuuluttanut EU:n turvatakuiden puuttumista ilman NATO:a.

Hallintoreviisorin silmissä ennen presidentinvaaleja Paavo Lipponen oli noussut valtiomiessarjaan, mutta putosi sieltä vaalien aikana pois. Eikä valtiomiessarjaan nousua edistä tämä viimeisin kirja "Järki voittaa".

TV1:n sunnuntai-illan Arto Nyberg –ohjelmassa julistauduitte Suomen toisinajattelijaksi. Lipposella on "viisautta" tehdä listaa suomalaisista älyköistä ja intellektuelleista. Tekstistä voi poimia 63 nimeä. Kovin punaväreinen listasta vain on tullut. Älykkölistalla on ainakin 15 tunnettua demaria, keskustalaisia on kolme, vihreitä pari, julkikokoomuslaisia tuskin yhtään. Kirjasta voi koota myös Lipposen inhohenkilölistan.

Hallintoreviisori kysyy, kenen järki voittaa. Hallintoreviisori kysyi viisaana pitämältään tiedemieheltä, mitä se poliitikon järki voisi olla. Se on kuulemma kykyä vaativiin älyllisiin johtamistoimintoihin, analysointi- ja käsityskykyä sekä kokonaisuuksien syy-seuraussuhteiden hallintaa.

Demareiden puoluekokous on jo vajaan kolmen viikon päästä. Puheenjohtajataisto on dramaattisen aneeminen. Itse asiassa Paavo Lipponen on tuonut ainoana demarina särmää kirjansa Tuomioja –inhollaan ja muilla lausunnoillaan.

Muutama viikko sitten Ylen uutistoimituksen demarivoimat yrittivät tuoda jännitystä puheenjohtajakilpaan. Sekin yritys lopahti, kun pian tuli puolueiden kannatuksesta uusia tietoja, joka kertoi demareiden kannatuksen laskusta edelliseen mittaukseen verrattuna.

Nuorista puoluekokousedustajista demareiden puoluekokouksessa ei ole tietoakaan. Lisää päänsärkyä demareille toi julkaistu nuorisogallup, jonka mukaan demareiden kannatus nuorison keskuudessa on romahtanut.

Hallintoreviisori arvioi väistyvän puheenjohtaja Eero Heinäluoman elitistiseksi pienen ay-klikin pelailun varassa vallassa toimineeksi politiikan junailijaksi. Demarien paniikkipolitiikan ilmentymänä he ovat kutsuneet laskevan kannatuksen pelossa apuun hallitusta vastaan presidentti Tarja Halosen.

Halonen puuttui esim. helmikuussa valtiopäivien avajaisissa valtion omistajaohjaukseen, joka ei hänelle kuulu. Tökeröllä politikoinnillaan Halonen murentaa presidentti-instituution arvovaltaa.

Halonen ilmeisen tietoisesti muistuttaa koko ajan, että hän on punainen SAK-juristi. Viime viikon perjantaina Helsingissä vapaussodan päättymisen 90-vuotisjuhlaan olisi toivottu paikalle myös presidentti Tarja Halosta. Hänen poisjääntinsä sisällissodan voittaneen valkoisen puolen perinnejärjestöjen juhlatilaisuudesta herättää tietoisella tavalla huomiota.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake