PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Kolumnit 

Asioilla on se niin sanottu mitalin toinenkin puoli

Hallintoreviisori

 29.5.2008


Runsauden pula asioista vaatii taas usean asian polemisointia.

Kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kallin tv-haastattelusta alkanut vaalirahoitus- ja ilmoituskohu velloo päivästä toiseen. Kansanedustajia on kehotettu tarkentamaan vaalirahoitusilmoituksiaan, mutta kehotus ei ole tuottanut toivottua tulosta. Monella, etenkin useilla vasemmiston kansanedustajilla on epämääräinen könttäsumma ilmoituksessa, saatuna joltakin yhdistykseltä sen tarkemmin yksilöimättä.

Itse olen taipuvainen näkemään näissä vallirahoitusselvityksissä puutteellista toimintaa myös oikeusministeriön taholta. Kuluvan viikon alussa oikeusministeriö antoi tiedotteen taidemyynnin tai seminaaritulojen ilmoittamisesta ehdokkaan vaalirahoitusilmoituksessa. Ministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) täydensi sitten omaa ilmoitustaan. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on puolustellut, ettei ministeriö voi kajota ilmoitusten sisältöön nykyisen lain mukaan. Olen kyllä hiukan eri mieltä.

Näyttää siltä, että eräs mediatalo haluaa pitää asiaa koko ajan enemmän tai vähemmän tietoisesti esillä kohteena pääministeri ja kepu. Joka päivä kerrotaan muka uutta etenkin kepun ja rahoittajien välisistä yhteyksistä. Yle teetätti sitten kaiken kukkaraksi "harkitun tietoisesti" tutkimuksen, jonka mukaan lähes kolme neljästä suomalaisesta uskoo, että poliitikkojen mielipiteitä voidaan ostaa vaalirahoituksella.

En tiedä, miten kukin näkee, mikä on median oma vastuu poliittisen järjestelmän uskottavuuden edistämisessä. Mutta nyt kummastuttaa "pientä ja isoa kulkijaa" median toiminta sen suhteen, mitkä asiat ovat olleet tämän vuoden puolella Suomen sisäpolitiikassa esillä.

Tuntuu myös siltä, että toisilla pettävät hermot. Siksi tulkitsen kepun puoluesihteeri Jarmo Korhosen yksipuolista ilmoitusta luopua muka tv-mainonnasta. Hallintoreviisorilla on tunne, ettei tätäkään Korhosen tempausta kovin laajasti etukäteen kepun johdossa tiedetty.

Tyytymättömyys Jarmo Korhosen toimintaan kepun eduskuntaryhmässä ja osassa kenttä on kasvussa. Korhonen saanee kovan haastajan kansaedustaja Kimmo Tiilikaisesta, joka on ilmoittautunut puoluesihteerikisaan mukaan. Tiilikaisen mukaan hänen tavoitteensa on palauttaa keskustan kentän luottamus puolueen toimintatapoihin. "Hämmennyksen aika puolueessa on saatava päättymään", Tiilikainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallintoreviisori ennustaa puoluesihteerin vaihdosta parin viikon päästä pidettävässä kepun puoluekokouksessa.

* * *

Morjensta demarit! Jos ehditte odottaa vakio-osuutta Hallintoreviisorin polemisoinnissa, niin tässä tulee.

Väistyvä puheenjohtaja Eero Heinäluoma on irroitellut haastatteluissa viime aikoina. Löysien puheiden yksi näyte ja pohjanoteeraus oli hänen esille nostama nimi entinen ministeri ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes demarien ehdokkaaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Ehdotus sai melko vaimean vastaanoton demarien kentällä ja vasemmistoliitto antoi asialle rukkaset kättelyssä.

Hallintoreviisori pitää sinänsä Siimestä pätevänä henkilönä ja on nähnyt, miten maailma muuttuu. Nimittäin Eteläranta 10:n pääovesta Suvi-Anne Siimes menee sujuvasti sisään ja viidenteen kerrokseen. Asia on tullut omakohtaisesti nähtyä ja todettua, että totta se on.

Mutta miten jaksaa demarien puheenjohtajapeli, kun valintaan on aikaa viikko? Kirjassaan Politiikka karkumatkalla (Otava 2007) entinen kauppa- ja teollisuusministeri ja pankinjohtaja Seppo Lindblom (sd.) valittaa, että politiikka on juossut karkuun vaikeita yhteiskunnallisia valintoja.

Osmo Soinivaara käsitteli Suomen Kuvalehden maaliskuun kolumnissaan demareiden tilaa osuvasti: "demarit surkeassa tilassa" ja "demareilta on pallo hukassa". Mikä on demareiden linja muuta kuin omaksuttu hyökkäävä räksytyslinja. "Demareilla on esteenään niin paljon tabuja, että en tiedä, onko puolueesta uudistumaan", lataa Soinivaara kolumnissaan.

Puheenjohtajien ehdokaskaarti ei tarjoa yhtään karismaattista johtajatyyppiä. Nuorennusleikkauksen vaade ratkaissee vaalin ilman mitään selvyyttä uskottavasta linjanvedosta. Ongelmat jäävät edelleen demarien politiikkaan.

* * *

Ennen kolmen suuren puolueen puoluekokousta julkaistaneen taas uusia puoluekannatuslukuja. Keskisuomalaisen päätoimittaja, joka on kehunut pitkin kevättä Kokoomusta, ennakoi Kokoomuksen kannatuksen vahvistumisen kiihtyvän. Ennusmerkkejä on tähän suuntaan olemassa. Liekö yksi sellainen kepun pää-äänenkattaja Suomenmaan verkkolehdessä oleva mittari.

Suomenmaa hehkuttaa: "Ensimmäisenä mediana Suomessa tarjoamme mahdollisuutta arvioida kolmen suurimman puolueen kannatusta reaaliajassa." Otos on sitä, mitä on, mutta kepun kannatus siellä liikkuu kolmantena alle 20 %:n pudonneena. Kokoomuksella siellä näyttää olevan suurin kannatus.

Emme tietenkään toivo hallituskumppanille dramaattisia muutoksia, mutta osa hämmennyksestä on kyllä kepun itsensä aikaansaamaa. Siksi puoluesihteerin vaihdos kepussa on välttämätön.

* * *

Kokoomuksen puoluekokoukselle on tehty 140 aloitetta, joihin puoluehallitus on valmistellut vastausesitykset. Puoluekokousaloitteet antavat hyvän kuvan, mitä Kokoomuksen perusjärjestöissä tällä hetkellä ajatellaan.

Edellisessä Joensuun puoluekokouksessa Kokoomus teki kauaskantoisesti vaikuttavan päätöksen ja linjauksen periaateohjelman käsittelyn yhteydessä määrittelemällä, että Kokoomus on keskustaoikeistolainen kansanpuolue. Samanlaista rohkeaa uudistusmieltä Hallintoreviisori toivoo myös tulevalta Tampereen puoluekokoukselta.

Hallintoreviisori toivoo naisten vahvaa edustusta varapuheenjohtajistoon ja puoluevaltuuskunnan johtoon. Eikö niin, hyvät kokoomusveljet!

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake